Сега четете
В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма

В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма

Новият зам-министър на икономика обясни дали България я очаква криза. В световен мащаб има рискове от продоволствена криза, в България обаче няма, защото страната ни разполага с достатъчно запаси от стоки от първа необходимост. Това коментира пред Нова телевизия зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

„Трябва много внимателно да следим тенденциите, за да можем да реагираме. Но засега в България такъв риск няма”, подчерта още той.

По думите на Маргаритов поскъпването на горивата е факт още преди да се заговори за отстъпката от 25 ст. „Ръстът в цените е икономическа тенденция, която на този етап няма общо с планираната мярка”, уточни зам.-министърът.

„Цените на горивата се повишават вече почти една година. Има пазарна логика в това да се повишават с малко. Ако обаче изведнъж видим едно повишаване след въвеждането на мярката, то тогава има механизми за противодействие. Това ще бъде подложено на специален мониторинг и институциите ще бъдат безкомпромисни”, обеща той.

Маргаритов посочи, че след въвеждането на мерките ще има интензивен и всеобхватен контрол. „Това ще доведе до допълнителни гаранции, че въвеждането на мерките няма да изкуши търговците да ги интерпретират превратно и да вземат тези пари в джоба си, без потребителите да ги усетят”, каза той.

Вижте и

С особено внимание ще се наблюдава цената на хляба. „Би трябвало тя да падне. И тези, които го произвеждат, казват, че няма пречка това да се случи след въвеждането на тази мярка”, обясни зам.-министърът на икономиката. Той допълни, че целта на мерките е да не намалява покупателната способност на хората.

Той апелира потребителите да реагират хладнокръвно и разумно, да се възползват от промоциите и да не се презапасяват, защото това създава изкуствена тежест върху пазара в посока покачване на цените. С тези стъпки и с въвеждането на мерките Маргаритов прогнозира облекчаване на тенденциите за влошаване на инфлационната среда.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре