Сега четете
Общо в места за настаняване и държавни бази се намират над 56 000 украинци; сред морските курорти, в които остават бежанците, са Слънчев бряг, Китен, Поморие, Несебър

Общо в места за настаняване и държавни бази се намират над 56 000 украинци; сред морските курорти, в които остават бежанците, са Слънчев бряг, Китен, Поморие, Несебър

Общо в места за настаняване и държавни бази и се намират над 56 000 украинци, съобщи в интервю за БТА министърът на туризма Христо Проданов. В момента тече процесът по преместване на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се ангажирал с конкретен брой украинци в държавните бази, тъй като този брой ще расте тези дни поради преместването, допълни той.

Министър Проданов съобщи, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна досега. Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически регистър. Сред кандидатстващите има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила. Дали украинците ще останат в тези обекти, или ще поискат да заминат за Украйна поради евентуално успокояване на военната ситуация е трудно да се прогнозира. Трябва да се има предвид, че се очаква и увеличение на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат необходимост от използване на програмата, коментира министър Проданов.

Всички хотели, които са попълнили формуляра за участие в новата програма и са го изпратили на посочения имейл, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или ще предоставят настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек, напомни министър Проданов и уточни, че тези услуги се покриват от държавата и за тях хотелиерите не може да искат доплащане.

Разплащането по новата програма ще бъде, както и по настоящата, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в рамките на месец юли.

Това лято вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др., каза министър Проданов. Той съобщи, че броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021, но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар, каза още министър Проданов.

 

Следва пълният текст на интервюто:

 

– Министър Проданов, на 25 май изтече срокът, в който местата за настаняване, които желаят да продължат участието си по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна, трябваше да заявят желание. Колко са общо местата за настаняване с такъв интерес, в кои населени места, колко от тях досега са се ползвали мярката „40 лева“?

– Програмата се управлява от Министерски съвет и по-конкретно от координационния център към Министерски съвет и Държавна агенция за бежанците. Общият брой места за настаняване и обекти за временна закрила, които ще участват в новата програма към 2 юни, е над 500, в т.ч. и участвали в програмата до 31 май. Най-много от тях са в Слънчев бряг, Китен, Банско, Бяла, Поморие, Несебър, Варна, Балчик и др. Очакваме още места за настаняване да подадат заявления.

 

– Колко са местата за настаняване, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон, които ще участват в новата програма, и за какъв тип жилища става дума, и колко са в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, които също са заявили желание за участие в програмата?

– Тази информация се събира и обработва от координационния център към Министерски съвет. Но това, което имаме като информация, е че основната част от споменатите 475 обекта, т.е. повече от 400 са  вписани в Националния туристически регистър. Сред кандидатстващите обекти има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила и др.

 

– Какви са условията там?

– Базите разполагат с всичко необходимо за настаняване и предоставят нормални условия за живот.

 

– Колко общо души могат да бъдат подслонени в местата за настаняване, заявили желание по програма. Това каква част от украинските бежанци обхваща?

– На този етап обектите, включили се по програмата, разполагат общо с над 39 000 легла. От тях над 31 000 постоянни легла и над 8000 допълнителни легла. Но тези данни са динамични, очакваме още  обекти да се включат.

 

– Разполагате ли с данни за броя на бежанците от Украйна, които са настанени към момента в държавните почивни бази? 

– Общо в места за наставане и държавни бази и се намират над 56 000 украинци. В момента тече процесът по преместване на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се ангажирал с конкретен брой украинци в държавните бази, тъй като този брой ще расте тези дни поради преместването.

 

– Като цяло какъв процент от украинските бежанци се очаква да се премести в новите места за настаняване по новата програма към 31 юни. Какво се случва, ако има такива, които няма къде да бъдат подслонени?

– За всеки украински гражданин ще бъде осигурено настаняване с осигурена нощувка. Точният брой украинци, които ще бъдат преместени, ще стане ясен, след като приключи записването по програмата.

 

– Новата програма е с хоризонт на действие до 31 август тази година. При неблагоприятно развитие на войната, какви са предвидените възможности?

– Надявам се да няма неблагоприятно развитие на войната, при неблагоприятно развитие Министерският съвет ще вземе своевременно решение. Държавата ще продължи да полага грижи за разселените хора от Украйна, като целта е да се социализират, интегрират и да намерят работа в България.

 

– Кога започва разплащането по новата програма?

Вижте и

– Разплащането по новата програма ще бъде, както и по настоящата, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в рамките на месец юли.

 

– Хотелиери се оплакват, че сумата от 15 лева е недостатъчна и предлагат да се уреди възможността украинци, които могат да си го позволят, да доплащат за допълнителните услуги. Какви са вариантите за това?

– Всички хотели, които са попълнили формуляра за участие в новата програма и са го изпратили на посочения имейл, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или ще предоставят настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек. Тези услуги се покриват от държавата и за тези услуги нямат право да искат доплащане хотелиери. След като хотелиерите са заявили участие в програмата, нямат право да отказват настаняване или настаняване и изхранване на украински бежанци в рамките на посочените суми. Извън задължителното предоставяне на подслон и храна, хотелиерите са в правото си като търговски обекти да предлагат допълнителни услуги на украинските бежанци. Пример за такива допълнителни услуги са спа, фитнес, интернет, паркинг, почистване на стая, пране на спално бельо и хавлии, анимация за децата, и др. Ако украинските граждани искат да ползват платени услуги, то хотелиерът има право да ги предостави, но тяхното използване не може да бъде условие за настаняване. Решението къде да бъдат преместени хората с временна закрила се координира през контактния център на правителствения щаб. Целта е да не се създава смут и хаос за липсващи хора и правилно да се планират ресурсите и логистиката.

 

– Това ще е първото образно казано бежанско лято по нашето море. Има ли разчети колко от украинските бежанци в активния сезон се очаква да останат в курортите ни по морето? 

– Ситуацията е твърде динамична. Ежедневно има новопристигнали и заминали украинци. Конкретният брой украинци, които ще останат у нас, вкл. и по Черноморието, зависи от интензивността на военните действия в Украйна и районите, в които се водят военните действия в Украйна през лятото. Положително е, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 обекта в Китен, над 15 обекта в Поморие и над 15 обекта в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по програмата досега. Но дали украинците ще останат в тези обекти, или ще поискат да заминат за Украйна поради евентуално успокояване на военната ситуация е трудно да се прогнозира. Трябва да се има предвид, че се очаква и увеличение на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат необходимост от използване на програмата.

 

– Министър Проданов, близо 60 на сто от българите не са почивали през последните десет и повече години нито на море, нито на планина, показват данни от различни проучвания. Какви са възможностите държавата да направи за възрастните хора, социално слабите граждани на България програма за почивка, аналогична поне на новата, както това се прави например в Кипър и други държави?

– Това решение е комплексно на най-високо ниво, не е в правомощията на Министерството на туризма. Но аз ще предложа ваучерите за храна да важат и за почивка на работещите. През последните пет години, като народен представител от опозицията, всяка година при приемането на държавния бюджет съм предлагал ваучерите, които са за храна, да важат и за почивка, и да се даде правото на хората да избират за каква цел да ги използват.

 

– От 1 юни започна новият летен сезон, с какво ще е по-различен от миналогодишния и какви са очакванията ви в процентно изражение на тенденциите, като ръст на приходите от нощувки и като ръст на посещенията от чужденци и българи, сравнено с миналия летен сезон?

– Вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия,  Великобритания, Израел и др. Броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо   за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021 г., но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар. По отношение на предпочитанията на чуждестранните туристи не очакваме много съществени промени. Най-често те предпочитат да отсядат в местата за настаняване 4 звезди по Черноморието. Предпочитани курорти от чуждестранни туристи са Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и др. Висок е интересът от чуждестранни туристи на възраст между 30 и 44 г., семейства с деца, но отчитаме и интерес от младежи. При регионален разрез може да се отбележи, че по Северното Черноморие най-висок интерес има от българи, румънци и немски туристи, а в област Бургас – от Полша, Великобритания, Германия, Чехия, България и др. Вътрешният туризъм също е много важен за България. За предстоящия летен сезон интересът също е висок, но ситуацията е по–сложна спрямо миналия летен сезон. Очаквам, че повечето българи ще изберат почивка в България и значителен интерес на българските туристи към морския, културния и СПА туризма през предстоящия летен сезон.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре