Сега четете
Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Москва пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова качи във Фейсбук профила си кратък видеоклип, за който твърди, че показва български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства публикацията, клипът е заснет по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000 пъти, а коментарите са почти 2000.

Tвърдение: Български камиони са се включили в износ на храна от Украйна, на първо място зърно

Като доказателство говорителят на руското външно министерство публикува видеоклип с лошо качество, изпратен й от нейни познати, за който се твърди, че е заснет по пътя от Ница до границата с Италия.

В публикацията от 18 май 2022 г. говорителят на руското външно министерство пише на руски език: „Току-що ми го изпратиха познати. Така изглежда пътят от Ница до границата с Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна. На първо място зърно. То, според тях, е необходимо на Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха изоставени и предадени от всички. И сега няма да има какво да се яде“. Каченият видеоклип НЯМА АВТОР И ДАТА НА ЗАСНЕМАНЕ.

Постът на Мария Захарова е отразен и от български медии. Публикацията в Дир.бг е прочетена над 42 хиляди пъти.

Какво се вижда на видеото и може ли посочената от Захарова информация да бъде потвърдена?

43-секундният видеоклип е заснет от движещ се лек автомобил на път, който прилича на магистрала. Виждат се две колони от тежкотоварни камиони вдясно, някои от които са спрели, а други се движат бавно. Автомобилът, от който се снима, също не се движи бързо, а бавно изпреварва камионите. В края на видеото колата спира зад друг автомобил заради образувалата се тапа.

Проверката на фактите обаче не дава никакви доказателства за посочените от Захарова твърдения.

На видеоклипа не се виждат регистрационните номера на тежкотоварните камиони. Те са заснети от разстояние, в движение, и няма как да бъдат разчетени, както и да се определи националността им. Могат да се преброят около 20 тира. На по-голямата част от тях няма надписи или търговски марки с изключение на четири камиона.

На два от тези четири се чете „Antunes Figueiras“, което след проверка отвежда към португалската транспортна фирма „Transportes Antunes Figueiras, S.A.“ и “Tir Iberica”, който пък се свързва с италианска транспортна фирма. Надписите на другите два камиона не могат да бъдат разчетени.

На много от тировете има надпис “Schmitz”, което е немски производител на полуремаркета, ремаркета и камиони. Също така по нищо не личи заснетите камиони да пренасят храни и в частност зърно от Украйна. Без да се извърши физическа проверка, не може да се установи какво има в ремаркетата.

Не става ясно и каква е българската връзка, тъй като не могат да бъдат ясно различени и идентифицирани български регистрационни табели или имена на български компании, които да са изписани върху камионите. Също така не става категорично ясно и не може да се каже дали камионите са празни, пълни или пък какво е съдържанието на техния товар.

Неясна локация на видеото

Колоната от камиони, според публикацията, “се простира на 40 км“ и са заснети на път, който свързва Ница и границата на Франция с Италия. Липсват обаче всякакви обозначителни табели или надписи, които да подсказват на кой път и в коя държава е снимано видеото.

Географските особености на района също не дават конкретика за мястото. Трилентовите пътища с две платна, разделени с мантинела, и в близост до висока растителност, са характерни за редица държави в Европа.

Вижте и

Справка в “Google maps” показва, че пътят, по който се стига от Ница до Италия, е по автомагистрала “А8“, която обаче в този участък е с по-малка дължина от цитираните в публикацията 40 километра. Според картата разстоянието е точно 33,9 км.

 

Заключение

Твърдението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че български тирове изнасят храни от Украйна е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като не почива на никакви ясни доказателства.

На заснетия видеоклип НЕ СЕ ВИЖДАТ РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ТАБЕЛИ НА КАМИОНИТЕ, ПРЕДСТАВЯНИ ЗА БЪЛГАРСКИ, ЛИТОВСКИ И ЛАТВИЙСКИ. Превозните средства нямат отличителни белези, по които може да се съди за националността на собственика им с изключение на два, които са свързани с португалска и италианска транспортна фирма. Твърдението, че видеоклипът е заснет на пътя Ница – Италия, също остава непотвърдено. От видеото не става ясно какъв е товарът в камионите – храна, на първо място зърно, както пише Захарова, както и че този товар идва от Украйна. Авторът на видеото и неговият автор също остават неизвестни.

––––––

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл [email protected] Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре