Сега четете
„Съдия след Игото“ филм за Иван Вазов ще покаже БНТ 1

„Съдия след Игото“ филм за Иван Вазов ще покаже БНТ 1

Документалният филм „Съдия след игото“ разказва за малко познат период от живота на Иван Вазов, когато той все още е далеч от титлата „Народен поет“ и още не е написал „Под игото“ и „Епопея на забравените“.

След Освобождението, когато българската държава има нужда от умни и способни хора, 29-годишният Вазов е избран за първия мирови съдия в Берковица. Писателят попада на място, за което няма юридическо образование и опит, но се опитва да бъде принципен. Решенията му невинаги са приети с одобрение от обществото, освен това и трудно се вписва в еснафския пейзаж. Величествената красота на Балкана и животът в града обаче го вдъхновяват да напише след това много от емблематичните си произведения – „Грамада“„Нова земя“„Митрофан и Дормидолски“ и др. В Берковица Вазов преживява и една обречена любов с туркинята Зихра от харема на местния бей, на която поетът посвещава стихотворението си „Зихра“.

След година и половина Иван Вазов се отказва от съдийството в Берковица, периодът му е свързван със забавни легенди от началото на българското правораздаване.

Режисьорът Мартин Геновски:

„Искахме да покажем един различен, непознат Вазов. Точно защото тази част от живота на Вазов не е позната, решихме да я покажем, а и защото е силна, емоционална и любопитна човешка история. Вазов попада на място, където нравите и обичаите са много различни и в голям разрез с неговия свободолюбив дух. Сега признат за гений, тогава е бил доста недолюбван. За тази част от живота на поета научих много и от моя професор по режисура Дочо Боджаков, който винаги разказва по вдъхновяващ начин и много ми помогна да създам филма. Искрено му благодаря не само за филма, а изобщо, че повярва, че от мен ще стане режисьор преди десетина години“, Мартин Геновски, режисьор на филма.

 

Филмът „Съдия след игото“

Актьори репетират драматизация по повестта на Иван Вазов „Митрофан и Дормидолски“. Докато се подготвят за спектакъла, те откриват много подробности за времето, което Вазов прекарва в Берковица като съдия, научават за интересни съдебни дела от неговата кратка юридическа практика, четат какво са написали вестниците за 29-годишния Вазов и как са го приемали неговите съграждани и съвременници.

Вижте и

 

Участия на филма:

Филмът участва в Националния фестивал на българското кино „Васил Гендов“, където има две номинации – за „документален филм“ и за „документален дебют“.

„Съдия след игото“ е представен на специална прожекция в град Берковица – на 18 май 2022, в местното Народно читалище „Иван Вазов – 1872“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре