Сега четете
Бивши журналисти на БНТ обявиха война на Кошлуков

Бивши журналисти на БНТ обявиха война на Кошлуков

Напрежението преди избора на нов шеф на обществената телевизия се покачва.

Емил Кошлуков да не бъде допуснат до конкурса за генерален директор на БНТ. Това поискаха в отворено писмо до Съвета за електронни медии бивши журналисти, водещи и продуценти от БНТ.

Мотивът им е “уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт“. Писмото е подписано от групата “Да върнем БНТ на обществото“, в която влизат журналисти и продуценти, уволнени в мандата на Кошлуков. Сред тях са Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и др.

Емил Кошлуков, който кандидатства за втори мандат начело на БНТ, отказа да коментира писмото. В СЕМ обаче то ще бъде обсъдено, като съветът ще се допита и до юристите си, обясни председателката на съвета Соня Момчилова. “Иначе като човек, а не като представител на съвета приветствам всяка проява на гражданска активност“, каза тя. Припомни, че на конкурса за шеф на общественото радио не са били допуснати да се явят Светослав Костов и Жени Гаджалова, като СЕМ се е обосновал за действията си.

Сега предстои техническата комисия към съвета да обяви дали документите на кандидатите са изрядни. Освен Кошлуков заявка за участие в конкурса подадоха Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, преподавателката по журналистика Светлана Божилова, юристката Ирина Величкова и Красимир Ангелов, кореспондент на БНТ в Кърджали.

Писмото, в което групата посочва 13 критерия за избор на нов генерален директор, е пратено още до президента Румен Радев, парламентарната комисия по културата и медиите и до министъра на културата, пише „24 часа“.

Според тези критерии шефът на БНТ трябва:

– Да има реализирани тв проекти, свързани с обществената мисия на телевизията.

– Да няма в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване.

– Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии.

– Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

– Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

Вижте и

– Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

– Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и “Репортери без граници“.

До 15 юни СЕМ трябва да прецени по документи кои от кандидатите ще бъдат допуснати до следващия етап в конкурса. Изслушването им ще е на 27 и 28 юни, а изборът – на 29 юни.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре