Напрежението преди избора на нов шеф на обществената телевизия се покачва.

Емил Кошлуков да не бъде допуснат до конкурса за генерален директор на БНТ. Това поискаха в отворено писмо до Съвета за електронни медии бивши журналисти, водещи и продуценти от БНТ.

Мотивът им е “уронване престижа на обществената телевизия, политически зависимости и злоупотреба с власт”. Писмото е подписано от групата “Да върнем БНТ на обществото”, в която влизат журналисти и продуценти, уволнени в мандата на Кошлуков. Сред тях са Камен Алипиев, Искра Ангелова, Горан Благоев, Боряна Пунчева и др.

Емил Кошлуков, който кандидатства за втори мандат начело на БНТ, отказа да коментира писмото. В СЕМ обаче то ще бъде обсъдено, като съветът ще се допита и до юристите си, обясни председателката на съвета Соня Момчилова. “Иначе като човек, а не като представител на съвета приветствам всяка проява на гражданска активност”, каза тя. Припомни, че на конкурса за шеф на общественото радио не са били допуснати да се явят Светослав Костов и Жени Гаджалова, като СЕМ се е обосновал за действията си.

Сега предстои техническата комисия към съвета да обяви дали документите на кандидатите са изрядни. Освен Кошлуков заявка за участие в конкурса подадоха Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакева, преподавателката по журналистика Светлана Божилова, юристката Ирина Величкова и Красимир Ангелов, кореспондент на БНТ в Кърджали.

Писмото, в което групата посочва 13 критерия за избор на нов генерален директор, е пратено още до президента Румен Радев, парламентарната комисия по културата и медиите и до министъра на културата, пише “24 часа”.

Според тези критерии шефът на БНТ трябва:

– Да има реализирани тв проекти, свързани с обществената мисия на телевизията.

– Да няма в професионалната си биография факти, които свидетелстват за упражняване на цензура, ограничаване на свободата на словото и натиск върху правото на журналистическо мнение и изразяване.

– Да не е бил основател и лидер на политически формации и партии.

– Да не е имал професионална обвързаност с олигархически структури и финансова зависимост от тях.

– Да не е участвал в управлението и организационните структури на фалирали медии, били собственост на олигархични кръгове.

– Да не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби.

– Да не е бил обект на критичните доклади на ОССЕ, Европейската комисия, EBU и “Репортери без граници”.

До 15 юни СЕМ трябва да прецени по документи кои от кандидатите ще бъдат допуснати до следващия етап в конкурса. Изслушването им ще е на 27 и 28 юни, а изборът – на 29 юни.