Сега четете
Министър-председателят ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май

Министър-председателят ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

 

Държавните и правителствени ръководители ще дискутират актуалните развития, свързани с руската военна агресия в Украйна и продължаващите действия на ЕС в подкрепа на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и отбраната ще бъде обсъдена в контекста на последващите действия след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 г.

 

Акцент ще бъде поставен върху начините за повишаване на устойчивостта и отбранителния капацитет чрез инвестиции.

 

По темата енергетика, лидерите ще обсъдят представения от Европейската комисия план REPoweEU, целящ ЕС да стане във възможно най-кратък срок независим от руски изкопаеми горива чрез повишаване нивото на амбиция по отношение на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и диверсифициране на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност, фокусът е върху необходимостта от смекчаване на ефектите от украинската криза върху глобалната продоволствена сигурност и предприетите от Европейската комисия до момента действия.

Вижте и

 

За българското правителство от приоритетно значение е осигуряването на енергийната сигурност чрез реална диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа несигурност поради ситуацията в Украйна оказва осезаемо въздействие върху енергийния сектор. Наред с кризата с енергийните цени преустановяването на доставките на газ за България от Газпром експорт на 27 април 2022 г. поставя сериозни предизвикателства пред енергийните и икономическите ни системи. В тази връзка, България последователно защитава позицията, че за преодоляване на тези предизвикателства са необходими незабавни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, както и овладяване на високите енергийни цени.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре