Сега четете
Белград не пуска Цветан Василев

Белград не пуска Цветан Василев

Избягалият в Сърбия бивш български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи. Това реши Апелативният съд в Белград. С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14 май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи.

След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев, той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 г.

Според Апелативния съд в Белград има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения.

Припомняме, че екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ. Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор. В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева, което „застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност”.

Вижте и

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г., Цветан Василев избяга от България в Сърбия. Пак през 2014 г. български банкер и бизнесмен направи дарение от 1,2 милиона динара на фондацията на Драгица Николич – съпруга на тогавашния президент на Сърбия. Информацията беше потвърдена и от бившия президент Томислав Николич. Въпреки това, както каза той тогава, дарението е платено преди издаването на заповедта за Василев, а Николич отрече да има лични контакти с българския бизнесмен.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре