Сега четете
Зеленски: За г-н Кисинджър годината сякаш не е 2022, а 1938

Зеленски: За г-н Кисинджър годината сякаш не е 2022, а 1938

Украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия, съобщи БТА, позовавайки се на украинската агенция УНИАН. Зеленски спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

Тези „велики геополитици“, които предлагат подобни решения, пренебрегват „интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир“, каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес. Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, посочи той.

Украинският президент изрази недоумение от това, че въпреки „руските ракети… въпреки десетките хиляди убити украинци… въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените украински градове“, в „Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна“. За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-ра, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен“, заяви Зеленски.

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които „бързат за поредна среща с диктатора“, каза той, имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Преди дни бяха обявени резултати от проучване Киевския международен институт(link is external) по социология, което сочи, че само 10% от украинците са готови на териториални отстъпки на Русия в името на бързото прекратяване на войната.

Както отбелязват световните медии Италия, Кипър и Унгария смятат, че ЕС трябва да призове Русия и Украйна да прекратят огъня и да започнат преговори за мир, но от друга страна Полша и балтийските държави настояват за активна военна помощ на Украйна, за да победи Русия.

Вижте и

Твърда позиция в Лондон

Британската външна министърка Лиз Тръс каза, че опитите да се „умилостиви“ Владимир Путин са опасни. Руската агресия не може да бъде укротена. Тя трябва да бъде посрещната със сила. Трябва да сме категорични в осигуряването на победата на Украйна с военна помощ и санкции. Сега вече не можем да свалим крака си от педала за газ“, каза тя.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре