Сега четете
„Продължаваме промяната“ си търси политическо семейство в Европа и го намира при ДПС

„Продължаваме промяната“ си търси политическо семейство в Европа и го намира при ДПС

Българският премиер Кирил Петков ще участва идния понеделник в среща на лидери от групата „Обнови Европа“, в която членуват либералните партии в ЕС, днес базираното в Брюксел американско електронно издание „Политико“. Това е сигнал, че партията „Продължаваме промяната“ възнамерява да се присъедини към либералното политическо семейство в Европа, прогнозира изданието.

По традиция държавните и правителствени ръководители се събират по политически семейства преди срещите на високо равнище в Европейския съвет. Групата „Обнови Европа“ възникна в Европарламента по инициатива на френския президент Еманюел Макрон и включва Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). В него членува ДПС, а до 2015-2016 г. член бе и партията НДСВ на Симеон Сакскобургготски, но тя отпадна поради неплатен членски внос две последователни години.

Водещите фигури в „Обнови Европа“ освен Макрон са премиерите на Белгия, Естония, Ирландия, Люксембуг и Нидерландия. Либерал е председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, като и шестима еврокомисари.

Петков е правил сондажи за сближаване с групата на зелените при посещение в Брюксел през януари, но е бил ухажван по това време най-активно от водача на групата „Обнови Европа“ в Европарламента Стефан Сежурне (Франция), отбелязва „Политико“.

Вижте и

Изданието съзира едно неудобство при кандидатстване на Петков за членство при либералите – присъствието на ДПС, чийто депутат е санкционираният за корупция от САЩ по Закона „Магнитски“ бизнесмен Делян Пеевски. Петков си е поставил за главна цел борбата с корупцията в България, но трябва да се спазари с ДПС за членство в „Обнови Европа“, защото по принцип вече приетите партии от една държава не бива да възразяват срещу други партии от същата държава. Целта е да се избегнат национални междуособици в европейското политическо семейство. Точно по тази причина Симеон Сакскобургготски се принуди да стане либерал през 2002 г., след като СДС на Иван Костов му отказа допуск до Европейската народна партия (християндемократите).

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре