Сега четете
Отбелязваме 24 Май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета

Отбелязваме 24 Май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета

Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е български формален празник, празнуван на 24 май. На този ден в България се празнува делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската култура и просвета, в това число и основаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.

“ Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението освен на славянските нации, само че и на света. И това ще бъде по този начин, до момента в който човечеството влага същинско наличие в думите прогрес, просвета и човещина… “ – проф. Роже Бернар.

През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации.

Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий траяли делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 година, когато в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ по самодейност на Найден Геров се провежда празник и ученическо шествие. През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските възпитаници.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна черква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана респект на светите братя още от 12 век.

Вижте и

В края на 1968 година Българската православна черква вкарва като литургичен календар така наречен Новоюлиански календар. След това Денят на Кирил и Методий се отбелязва от църквата на 11 май. По откритата към този момент традиция Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, на който също се отдава респект на двама братя, остава на 24 май.

За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 година

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре