Сега четете
Президентът Радев удостои Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

Президентът Радев удостои Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с плакет „Св. Св. Кирил и Методий“

„Носете винаги България в сърцето си – учете, работете и живейте така, че никога повече да не чуваме въпроса на Хилендарския монах „поради що се срамиш да се наречеш българин?“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по време на тържественото отбелязване на 60-ата годишнина от създаването на висшето училище.

Събитието се проведе днес в Драматичния театър в Пловдив.

В концерта, организиран съвместно от университета и театъра, участваха студенти от различни специалности. С тържеството бяха отбелязани и 300 години от раждането на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

 В приветствието си Румен Радев изтъкна, че постиженията на Пловдивския университет, утвърдил се като най-голямото извънстолично висше учебно заведение, се измерват не само с броя на специалностите, студентите и преподавателите, но най-вече с разгръщането на съвременни научни и изследователски програми и международно сътрудничество.

Вижте и

Държавният глава изказа благодарност на академичното ръководство и преподавателския състав за професионализма и всеотдайността им в съхраняването и надграждането на традициите на университета. Румен Радев отбеляза и усилията в преподавателските методи да се обединяват наука, образование и практика. „Вашият университет е храм не само на знанието, но и на духа. Ваша отговорност е да пазите този храм чист, свят и неподправен“, отбеляза още президентът Радев пред студентите, академичното ръководство и преподавателите.

На тържествената церемония президентът връчи на Пловдивския университет плакет „Св. Св. Кирил и Методий“. Отличието е по повод 60-годишнината от създаването му, за високи постижения в обучението и подготовката на поколения специалисти в разнородни научни направления, както и за неговия принос за издигане на качеството на висшето образование и науката в България. Плакетът бе приет от ректора на висшето училище проф. д-р Румен Младенов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре