Сега четете
Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно

„Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно. Държавата няма да оскъпява хляба с 20%“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев в ефира на БиТиВи. Той коментира антикризисните мерки, предприети от правителството.

По отношение на горивата вицепремиерът заяви, че акциза на пропанбутана е част от акциза на горивата. Той е газ и няма как да го намалим. 25 стотинки отстъпка също ще важат, както намаленото ДДС за газа, добави той. Мярката е само за автомобили с българска регистрация, чужди водачи няма да могат да се възползват, добави Василев.

Очакваме поне 1 милион семейства да се възползват от отстъпката. Тя е насочена към уязвимите групи, каза още Василев.

Финансовият министър каза, че дефицитът в НОИ ще се увеличи съвсем малко при преизчисляването на пенсиите.

Държавния дълг към момента намаля, не се очаква допълнително увеличение от това, което е заложено в бюджета. Средногодишната инфлация, която предвиждаме е 10-11%. Войната ускори инфлацията. Чак през септември ще знаем дали ще достигне до по-високи нива, допълни вицепремиера.

Василев изтъкна, че правителството и президента Румен Радев имат обща позиция, че трябва да се подпомогнат най-уязвимите хора.

Вижте и

Министърът заяви, че мерките не са проинфлационни, защото не се увеличава бюджетния дефицит.

По въпроса за Македония Василев каза, че България няма да свали ветото. По думите му свикването на консултативен съвет е знак да се покаже, че сме обединени. Нашата позиция остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре