Сега четете
Нашата голяма задача е да продължим битката с корупцията, заяви премиерът Кирил Петков

Нашата голяма задача е да продължим битката с корупцията, заяви премиерът Кирил Петков

Нашата голяма задача е да продължим битката с корупцията. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в бизнес-закуска, организирана от Американската търговска камара в България.

Тема на събитието е „Устойчивост на трансатлантическите отношения между България и САЩ. Общо бъдеще чрез диверсификация, декарбонизация на икономиката и здравеопазване“.

Ние сме част от общността на демократичните държави, където правилата и законността са водещи. След тази основа, вече идват и общите ни интереси в сферата на бизнеса. В момента имаме безпрецедентна криза. „Когато бях в Украйна, аз го видях от първо лице – ракети прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда, близо до нас“, заяви премиерът в речта си пред участниците на форума.

Антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния в България, най-вече от Русия. Има хора, които са готови да предадат националния ни интерес, смята Петков. Според него България е в състояние да пребори корупцията единствено, ако се изправи обединена срещу нея.

Българският министър-председател изрази благодарност за подкрепата, която страната ни е получила от САЩ след прекратяването на доставките на газ от руската компания „Газпром Експорт“.

По думите на Кирил Петков България по договор е изпълнявала всичко, но като политически инструмент е било решено да бъде прекъсната доставката – политически инструмент не само за България, а и за Европа. Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се изпълняват едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. „Ето защо беше важно да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят“, заяви  Кирил Петков.

По темата енергетика премиерът посочи също, че диверсификацията на източниците е въпрос на воля на отделните държави, които трябва да изграждат още свързващи коридори. „Това са важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в близко бъдеще, ако искаме нашият регион да е стабилен“, каза Петков.

Вижте и

Премиерът допълни, че България и САЩ ще могат да си партнират и в сферата на зелената енергия и нейното развитие чрез инвестиции.

На форума участваха още Карън Донфрийд , помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, както и други политици и експерти.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре