Градският транспорт в София, включително и метрото, утре ще се движи по обичайните си маршрути, по всички линии. Със сигурност обаче ще има затруднение в движението заради обявените протести. Това каза на брифинг пред медиите столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че в общината са постъпили няколко заявления за протести на 18 май, като вчера заявлението на работодателите е оттеглено. Останали са заявленията за протест на превозвачите, таксиметровите водачи и транспортните синдикати. Фандъкова наблегна на това, че протестът е организиран от синдикатите, за да отхвърли всякакви спекулации.

Тя информира, че транспортните синдикати ще имат три точки за събиране – на “Петте кьошета”, Лъвов мост и Сточна гара, като уверението е, че в портеста ще участват само служители, които не са на работа. След това предстои провеждане на шествие до Министерство на финансите.

Столичната община са призовали организаторите да не блокират кръстовища до 8.30 заради матурата по български език и литература и лесното придвижване на учениците до изпита. Дали те ще се съобразят – ще видим, каза Фандъкова.

По отношение на превозвачите продължават разговорите с МС и все още няма информация какво точно ще се случи, каза столичният кмет. По-късно днес предстои среща между представители на бранша и премиера Кирил Петков, от изхода на която ще зависи дали превозвачите ще изпълнят заканата си да протестират.

По отношение на таксиметровите шофьори – техният сборен пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе, в участъка между бул. “България” и бул. “Черни връх”, уточни директорът на дирекция “Сигурност” Кристина Лазарова. Протестът започва в 9.00 часа и това няма да възпрепятства придвижването на децата за матурите. Не се очаква затруднение в движението, защото таксиметровите шофьори ще паркират автомобилите си в крайна дясна лента. Очаква се да тръгнат на шествие до площад “Независимост”, като ще оставят автомобилите си на бул. “Мария Луиза”. Там обаче движението ще бъде блокирано. Самите шофьори ще отидат пеша до МС. Уведомлението им за протест е до 22.00 часа.

СДВР ще следи за реда на протеста.

Утре от транспортния бранш организират общонационален протест.

Превозвачите настояват да бъде отменено разширяването на толсистемата и намаляване акциза на горивата.

От 8.00 до 9.30 ч. работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД ще проведат протест на следните локации:

Пл. „Лъвов мост“ – кръгово кръстовище;

Пл. „Сточна гара“ – кръгово кръстовище;

Кръстовище „Петте кьошета“.

Протестът ще продължи с шествие, което ще започне от сборните пунктове в 9.30 ч. със следните маршрути:

От пл. „Лъвов мост“, бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите;

От пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Министерство на финансите;

От кръстовището на „Петте кьошета“, бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите.

Шествието ще продължи с протест от 10.00 ч. пред Министерство на финансите.

От 10.30 ч. шествието на протестиращите ще продължи към Министерския съвет /от МФ, ул. „Г. С. Раковски“, бул. бул. „Цар Освободител“ до МС/, където от 11.00 до 13.00 ч. ще проведат протестен митинг.

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

Стачката ще премине под надслов “НЕ на унизителнo ниските заплати!“