Сега четете
Решаването на въпроса с разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани е от стратегическа важност за целия ЕС, каза Роберто Фико

Решаването на въпроса с разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани е от стратегическа важност за целия ЕС, каза Роберто Фико

Решаването на въпроса с разширяването на Европейския съюз (ЕС) със страните от Западните Балкани е от стратегическа важност за целия ЕС. Това заяви председателят председателят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико в изявление пред медиите след среща с българския си колега Никола Минчев в Народното събрание. Фико е на официално посещение у нас по покана на Минчев.

Пред медиите Фико коментира значимостта на процеса на разширяване със страните от Западните Балкани, особено в такива ситуации, като сегашната и необходимостта от по-силен ЕС.

По време на срещата двамата председатели са обсъдили засилването на сътрудничеството между България и Италия в различни сфери, сред които и създаване на групи за приятелство в парламентите на двете страни. Двамата остро осъдиха войната в Украйна и настояха за прекратяване на конфликта и връщане на масата преговорите.

Роберто Фико определи срещата като много ползотворна и подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между България – Италия в икономическа, търговска и културна област. „Обсъдихме много теми, разговаряхме за агресията в Украйна, която категорично осъдихме. Установихме също така ефекта, който произведе тя, по отношение на Европейския съюз. ЕС се изправи още по-единен и силен, показвайки че може да се обедини и да се противопостави на агресията. Убеден съм, че след Плана за възстановяване след пандемията ще има необходимост и от един план за възстановяване от енергийните проблеми“, посочи Фико. Той отправи покана към председателя Никола Минчев да посети италианския парламент. Минчев от своя страна благодари за поканата и заяви, че ще се радва да я реализира. Той посочи, че са разговаряли и за значимостта на коридор №8 и свързването на Черно с Адриатическо море.

При посещението си в българския парламент Роберто Фико разгледа пленарната зала, както и експонатите, част от изложбата „50 години Златна Варна“, изложени в Клуба на народния представител.

В рамките на своето официално посещение Фико ще се срещне и с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, както и със заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев. Предвидена е и среща с представители на италианската общност в България.

Вижте и

През април Роберто Фико посети Република Северна Македония, където се срещна с македонския си колега Талат Джафери.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре