Министерството на образованието не въвежда никакви нови правила за провеждането на матурите. Това e пълно недоразумение! Никакви нови правила не са въведени. Това, което излезе като информация в петък, е сумиране на това, което сме обявили в началото на учебната година. Нищо не се променя. Това заяви пред журналисти министърът на образованието проф. Николай Денков преди да се включи в кроса с деца и ученици в Южния парк в София, част от инициативата “5 KM RUN”.

Денков припомни, че тази година завършва първият випуск по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това води до много повече изпити и различна организация, за първи път има изпити за професионална квалификация, посочи министърът.

Тази година се променя минималният брой точки за тройка – от 23 на 30. Това е мнение на експертите – че, при тази подготовка на децата, 30 точки е подходящо, защото има своята логика – трябва да познавате поне една трета от материала, за да получите тези 30 точки. Не се обсъжда следващо увеличаване, обясни още Денков.

Според него резултатите на матурите като точки ще зависят от знанията на децата. Разликата се появява в това, че може да има повече двойки, защото се отмества границата с точките, коментира образователният министър.

Трябва да сме спокойни, че, който е получил диплома, знае достатъчно материала, върху който се явява. В същото време децата могат да се съсредоточат по-добре заради по-малкия брой произведения. Така няма да “препускат” по тях, каза още министърът на образованието.

Денков обяви, че за първи път започва и Национална програма “Заедно в изкуствата и спорта”. Целта във всяко училище е да има отбори по футбол, баскетбол и волейбол, както и групи по танци, децата да пеят хорови песни. До края на юни ще се приемат заявки. Конкуренция между училищата няма да има, всички ще бъдат подкрепени, като заявките за участие в програмата ще се подават през местните регионални управления на образованието, а след това, до края на август, ще се правят проверки дали съответстват на условията. Стартът ще бъде даден през септември.