Днес отново е петък 13. Ако сте суеверни, вероятно вярвате, че това е най-лишеният от късмет ден в календара.

1. Първо, той въобще не е рядкост. Случва се поне веднъж годишно, а понякога – до три пъти.

2. Ако този ден ви плаши, може би страдате от параскевидекатриафобия. Този труден за произнасяне термин означава просто „страх от петък 13” (от трите гръцки думи Παρασκευ – петък, δεκατρες – тринадесет и φοβα – страх).

3. Не е ясно как и кога възниква суеверието, че петък 13 носи лош късмет. Най-разпространеното обяснение е свързано с библейската история – 13-ят на Тайната вечеря е този, който предава Исус, а петък е денят на разпятието. Или просто 13 има лошия късмет да идва точно след щастливото число 12 (12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 подвига на Херкулес, 12 израелски племена, 12 апостоли и т.н.)
4. За езичниците 13 е щастливо число: съответства на броя пълнолуния в годината.

5. Black Sabbath пускат първия си албум на 13 февруари 1970 – петък.

6. Известни личности, родени на петък 13-ти, са: Самюел Бекет (април 1906), Маргарет Тачър (октомври 1923), Фидел Кастро (август 1926).

7. Режисьорът Алфред Хичкок, прочут като майстор на психотрилъра, е роден на 13-та дата. Неговата стогодишнина се пада в петък, 13 август 1999 г.

8. Рапърът легенда Тупак Шакур умира на 13 септември 1996 година – петък.

9. На 13 октомври 1972 година – петък – в Андите се разбива самолетът на уругвайския национален тим по ръгби.

10. Много болници и хотели нямат стая №13, а летищата – 13-та писта.

11. Американският президент Франклин Рузвелт е избягвал да пътува на която и да 13-та дата от месеца и никога не канел 13 души на вечеря. Сред известните личности, които са вярвали в лошия късмет на петък 13 са Наполеон и друг президент на Щатите – Хърбърт Хувър.

12. Защо това суеверие така твърдо е пуснало корени в главите ни? Томас Джилович, ръководител на департамента по психология в Университета Корнел обяснява, че човешкият мозък винаги е склонен да търси връзки между нещата. „Ако нещо лошо ви се случи на петък 13, датата и това събитие завинаги ще останат свързани в съзнанието ви, а всички обикновени дни, които се падат петък 13, ще бъдат забравени,” казва Джилович, цитиран от Live Science.

13. През 2015 г. имаше три пъти петък 13 – февруари, март и ноември.

Денят Петък 13-и от незапомнени времена продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози установяват, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък 13-и.

Страхът от петък 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в него.

Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък“. Съществуват няколко хипотези: богът на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

  • В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
  • В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.
  • Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.