Сега четете
Десислава Танева: Държавата и земеделито се управляват като лозунги във Фейсбук

Десислава Танева: Държавата и земеделито се управляват като лозунги във Фейсбук

Ексклузивно: Десислава Танева, заместник-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание и бивш земеделски министър разказва за нейната гледна точка въможна ли мисията За достъпна и качествена храна? 
Отделянето на БАБХ от МЗХГ е погром в сектора. Няма постановление за преминаванего на агенцията на подчинение на Министър председателя.Липсата на чуваемост е основен проблем на управляващата коалиция:л

По думите ѝ закупуването от държавата на нови количества зърно е трябвало да стане при пазарни условия и без да разбере никой:

„Обявяват се едни цени, които днешна дата вече са 30% по-ниски. За да осъществи принуда за една такава продажба, на практика въведоха административни мерки, че на практика спря износът. А в България има зърно, което е в пъти повече, отколкото е потреблението. Всичко това е спиране на потока от финансов ресурс, който да обезпечи продължаване на това производство и запазване на обема на зърнена продукция у нас, на фона на войната в Украйна“.

Танева подчерта, че „начинът, по който се финансира тази операция, е най-скандалното нещо“:

Вижте и

Над 1,1 млрд. лева ще бъдат дадени, не го купува Държавният резерв, а една държавна фирма към Министерството на земеделието, на която бордът на директорите е подал доклад, че трябва да се ликвидира, защото тя няма никаква дейност, няма активи, няма нищо, тя е за ликвидация. Ресорният заместник-министър, който е от ПП, два дни поред вика Съвета на директорите и ги кара да подпишат готови договори с борсови посредници за комисионни за около 1 млн. лева, няма ЗОП (Закон за обществените поръчки), няма нищо. И да, те не са излезли на пазара, защото чакат да се подпишат тези договори за посредничество. Това е абсолютно скандално“.

Ето на кои въпроси отовори тя в специално интервю за Любословие.БГ и Сдружение  За достъпна и качествена храна?
1. Липсата на чуваемост в продоволствения сектор ли е основният проблем на управляващата коалиция?
2. Най-големите разходи на домакинствата са за храна. В период на кризи тези разходи се увеличават, как се гледа на Вашето предложение за преодоляване на тази криза и Вие какво конкретно бихте предложили?
3. Задълбочава ли се шокът и хаосът на зърнения пазар и на какво се дължи той?
4. Защо министерството не може да наложи на пазара постановлението „За повече българско“? Със старта на ковид пандемията, Вие наложихте такива искания на веригите ,те колко време се изпълняваха?
5. Хранителният бранш и животновъдството са тясно свързани с газа ,какво бихте направили вие за предотвратяване на фалити в сектора?
6. Обстановката с болестите по животните се влошава. От началото на годината има обявени няколко огнища, а новият щам се счита за потенциално опасен за хората. Мерките според Вас достатъчни ли са?
7. Възможно ли е да се гарантира достъпна и, едновременно с това, качествена храна?
Вижте по-малко

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре