Сега четете
125 години от гибелта на Алеко Константинов бяха отбелязани в Свищов и София

125 години от гибелта на Алеко Константинов бяха отбелязани в Свищов и София

На 11 май Община Свищов организира възпоменателен ден по повод навършването на 125 години от убийството на Алеко Константинов. Пред паметника на Щастливеца, в родния му град Свищов, се събраха ученици, представители на общинското ръководство и различни институции, които изразиха своята признателност пред неповторимия и уникален български писател, адвокат и общественик.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов разказа за последните часове на Алеко, преди смъртта да го отнеме по нелеп начин и да лиши България от нейния достоен син. Той подчерта, че животът на Алеко е твърде кратък, но достатъчен за да остави дълбок отпечатък в българското художествено слово. „Алеко Константинов умира, но това, което остава след него, като нещо не умиращо е неговият нравствен облик и дълбокото убеждение, че над всички идеали стои един единствен, върховен идеал – „Да не изменяме никога на себе си и на оная съвест, която носим у себе си!“, допълни още той.

Възпоменателно поклонение се състоя и пред гроба на писателя в Централни софийски гробища, където представители на Българския туристически съюз, културните и образователни институции в Свищов, и граждани отдадоха почит на достойно извървяния житейски път на Алеко.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре