Сега четете
Министър Сандов: „ТЕЦ-Марица 3“ замърсява Димитровград със серен диоксид, има нарушения в целия Маришки басейн

Министър Сандов: „ТЕЦ-Марица 3“ замърсява Димитровград със серен диоксид, има нарушения в целия Маришки басейн

Затварянето на „ТЕЦ-Марица 3“ в Димитровград е в следствие на нарушение по комплексното разрешително, неизвършени ремонти, произтичащо към замърсяването на въздуха. Не може целият град да страда заради липса на адекватни действия от страна на работодателя. Данните са категорични, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид. Това заяви в студиото на „Денят започва“ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

По думите му нарушения има и в Гълъбово, и в Раднево – в целия Маришки басейн. Заради високите нива на серен диоксид във въздуха ЕК съди България. Наказателната процедура е за района на Гълъбово.

За тези предприятия не е изключено да последва санкция, подобна на тази в „ТЕЦ-Марица 3“.

„Това не би било нито лесно, нито очаквано, аз не очаквам, че ще се стигне дотам. Предприятията правят необходимото, за да ограничават емисиите си от серен диоксид, но ако се стигне до системно нарушаване, ние ще дадем предписания, което не означава затваряне“, каза министърът.

Според него затварянето в Димитровград ще бъде поука за тези предприятия, за да могат да модернизират настоящите си инсталации или да започнат да работят на по-нисък капацитет.

Министърът смята, че протестът на работещите в „ТЕЦ-Марица 3“ трябва да бъде насочен единствено срещу работодателя, който трябва да изпълни условията, които са му предписани, за да може предприятието да функционира.

„Този протест не е за пред моите прозорци, този протест е за пред неговите. Но едва ли той ще изпълни предписанията. Формално той е един жител на Великобритания, който никой не познава. Трябва да се обърнат към консултанта, за когото има съмнения, че е реалният собственик. Смятам, че ремонтите в предприятието няма да се състоят, защото на собственика му е по-удобно да си плаща глобите за замърсен въздух, каза още Сандов.

Нарушенията на „ТЕЦ-Марица“3 за миналата година са 8, а за тази – 30. Има сграда в предприятието, която цялата пуши. Има много сигнали от граждани, особено за деца с белодробни заболявания, уточни министърът.

„Собственикът е наясно, че работи в нарушение на екологичното законодателство и ще се стигне до последствия, каза Сандов. Смята също, че е задължение на собственика да намери алтернатива за работещите в предприятието.

По отношение на „Топлофикация- София“ Борислав Сандов заяви, че няма нужда да минава на мазут, защото доставките на газ са достатъчни за летния сезон. Проблемът на Топлофикация, по думите му, обаче са задълженията, които са около 1 млрд. лв, а Столична община няма ясен план за излизане от тази ситуация.

Предложението на Сандов за излизане от ситуацията е да се използва слънчева енергия или топлата минерална вода, която да подгрява водата, която върви по тръбите.

Вижте и

Абсурдно е, че София е възникнала заради топлите си минерални извори и те продължават да бъдат един чучур, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

 

https://luboslovie.bg/2022/01/28/%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%b2-%d0%b7%d0%b0/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре