Сега четете
И от Червения площад Путин обвини Запада за войната, но не обяви края (ЦЯЛА РЕЧ+СНИМКИ И ВИДЕО)

И от Червения площад Путин обвини Запада за войната, но не обяви края (ЦЯЛА РЕЧ+СНИМКИ И ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин честити Деня на победата над фашизма и нацизма в слово на Червения площад в присъствието на ветерани от Втората световна война и пред строя на военни формирования от всички родове войски, в това число и военни части, дошли направо от фронта в Донбас.

С минута мълчание, чиито секунди по традиция отброи часовникът на Кремъл, бе почетена паметта на загиналите във Великата отечествена война, но заедно с тях и на жертвите от обстрелите в Донбас, както и падналите в „справедливия бой за Русия„, по думите на президента.

В речта си Путин отново мотивира началото на руската инвазия в Украйна със застрашаващото приближаване на Запада към границите на Русия.

Русия винаги се е застъпвала за създаването на система за равнопоставена и единна сигурност, система, която е жизнено необходима на цялото световно общество„, каза той. Путин припомни, че още през декември, миналата година, Русия предложи да се подпише договор с гаранции за сигурност и „призова Запада към честен диалог и търсене на компромисни решения, които да отчитат интереса на другата страна“ .

Всичко беше напразно, не пожелаха да ни чуят. Имаха съвсем други планове и ги видяхме„, констатира той.

Руският президент заяви, че е имало подготовка за нахлуване в Донбас, на територията на Украйна са действали чужди съветници, а Киев е заговорил за създаване на ядрено оръжие.

Имаше открита подготовка за нова наказателна операция, за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. Киев обяви, че може да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните ни територии. По този начин беше създадена абсолютно неприемлива заплаха за нас, непосредствено на нашите граници„, каза той.

Отново видяхме как се развива военната инфраструктура, как започват да работят стотици чуждестранни съветници и как редовно се доставят най-модерните оръжия от страните от НАТО. Опасността нарастваше с всеки изминал ден„, посочи държавният глава.

Според Путин „всичко говореше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които САЩ и техните по-малки спътници бяха заложили, ще бъде неизбежен„.

Русия даде изпреварващ отговор на агресията. Това беше принудително, навременно и единствено правилно решение – решение на суверенна, силна и независима държава.“, посочи Путин, като допълни, че руснаците е трябвало да защитят своето население в Донбас.

Руският президент заяви още, че на американските ветерани от Втората световна война е било забранено да дойдат на Червения площад за честването на 77-та годишнина от победата над хитлеризма.

Известно ни е, че фактически са забранили на американските ветерани да дойдат на Парада на победата в Москва. Но искам да знаят: ние се гордеем с техния подвиг„, обърна се той към тях. Путин добави благодарности и към английските войници, към французите, към участниците в съпротивата, към китайските партизани и всички останали, които „са разгромили нацизма и милитаризма„.

Руският президент уличи Запада в „нравствена деградация“, станала „основа на цинични фалшификации на историята на Втората световна, раздухвайки русофобия, с възхвала на предателите, с издевателства над паметта на техните жертви, зачерквайки мъжеството на тези, които постигнаха и изстрадаха победата„.

Путин благодари специално на опълченците на Донбас и поздрави руските въоръжени сили преди началото на парада с пожеланието за руска победа без да уточнява какво означава това и без да конкретизира кога ще приключи „специалната военна операция“, както Русия нарича военните действия в Украйна.

Сега, в тези дни, вие се сражавате за нашите в Донбас, за сигурността на нашата родина Русия„, обърна се Путин към военните на площада. Той посочи, че страната се гордее с доблестното поколение на победителите.

Руският президент обеща подкрепа за децата на загиналите и ранени офицери и войници в Донбас и обяви, че е подписал указ за това. Според документа те ще влизат във ВУЗ без изпит.

Наш дълг е да пазим паметта на тези, които победиха нацизма. Които ни завещаха да бъдем бдителни, и да направим всичко, така че ужасът на световната война да не се повтори„, каза руският президент. Путин припомни, че няма руско семейство, което да е останало незасегнато от от Великата отечествена война, като спомена, че наследниците на загиналите днес носят портретите им в „безкрайния поток на Безсмъртния полк“.

Парадът обаче беше доста по-кратък от друг път, а дефилирането в небето на бойната авиация бе отменено. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков това се е наложило заради лошо време, съобщи ТАСС.

Вижте и

Веднага след парада Путин се поклони пред Паметника на незнайния воин. Руският президент положи карамфили на обелиските на градовете-герои от Великата отечествена, включително Киев и Одеса.

Традиционно след военния парад в цяла Русия и извън границите й се провежда Безсмъртният полк. Шествието, на което хората дефилират с портретите на своите близки, участвали във Втората световна война, се проведе за първи път от 8 години и в Херсон. В града в Южна Украйна, вече под руски контрол, Безсмъртният полк беше забранен от украинската власт, а Вечният огън тогава бе загасен. Той отново беше запален, а хората носеха плакат с надпис „Ние сме децата на победителите“.

Безсмъртен полк се проведе и в друг украински град, превзет от руската армия, Мелитопол, както и в Бердянск.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре