След пауза от 2 г. Благой Иванов-Багата се завърна на ММА арената и записа първата си победа от близо 3 г.

Единственият български ас от световен ранг в смесените бойни изкуства спечели с единодушно съдийско решение (29:28, 29:28, 29:28) битката в тежка категория срещу бразилеца Маркос Рожерио де Лима.

Сблъсъкът бе част от галавечерта на най-авторитетната верига в смесените бойни изкуства UFC във Финикс, Аризона. В края на май 2020 г. Багата загуби след спорно съдийско решение от друг бразилец – Аугусто Сакай. След това заради коронавирусната пауза и операция бе аут от октагона.

Предишната победа на българина бе от 8 юни 2019-а, когато Иванов пречупи австралиеца Тай Туиваса. Преди загубата от Туиваса Иванов падна също с 1:2 съдийски гласа от американеца Дерик Луис.

Успехът срещу Де Лима е 19-и за Багата в ММА, а загубите му са 4. Пред “24 часа” от Финикс българският боец сподели, че победата му е донесла облекчение и я посвети на сина си Александър.

“Мачът премина добре. Имам предвид, че нещата се случиха според моя тактически план. Противникът ми беше много сериозен. Влезе в нашия мач след 2 поредни победи. Много е бърз и експлозивен с ръцете. Успях обаче да го надиграя. Въпреки това след края на двубоя не знаех дали победата ще бъде присъдена на мен с оглед на предишните ми 2 мача, които загубих с 1:2 гласа.

Просто накрая в последния рунд дадох всичко от себе си и това ми се отплати”, заяви 35-годишният Иванов. Срещу Луис и Сакай превъзходството му бе по-ясно, но въпреки това реферът вдигаше ръцете на съперниците му.

Де Лима имаше може би повече удари, но в срещата отстъпваше назад. Особено във втория и третия рунд се пазеше от директен бой. На 2 пъти успях да го разклатя сериозно и той се хващаше в клинч, за да спре атаката ми. Усещаше се, че не иска да се отива на размени на удари. Бях се подготвил добре за мача и, както казах,

тактиката ми проработи

Тази среща беше много важна за мен. Ако бях загубил, от UFC можеше да ми прекратят договора. Все още не мога да кажа кога се очаква да е следващият ми мач.

Имах проблеми с коляното, които трябва да разреша. Искам да посветя победата на сина си Александър. Той е на 5 г. и за първи път разбираше за какво става дума, гледайки ме по телевизията”, завърши Багата.

От години бившият световен шампион в бойното самбо живее и тренира в Лас Вегас.