Сега четете
„Злото се завърна“. Зеленски направи обръщение по повод годишнината от края на Втората световна война (ВИДЕО)

„Злото се завърна“. Зеленски направи обръщение по повод годишнината от края на Втората световна война (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение по случай 8 май, Деня на победата, на който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзниците във Втората световна война. В речта си той казва, че „злото“ се е завърнало в Украйна на 24 февруари.

На тази дата започна непредизвиканата руска инвазия в Украйна. Тя отне живота на хиляди хора и принуди близо 10 милиона украинци да напуснат страната си. Войната доведе до сурови западни санкции срещу Москва и породи опасения от по-остра конфронтация между Русия и Запада.

Животът, за който войниците се сражаваха в онази война, приключи на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна“, казва украинският президент. „Злото се завърна. Отново!“, казва Зеленски и добавя: „В различна форма, под различни лозунги, но със същите цели„.

Видеото е черно-бяло, като Зеленски стои на фона на разрушени и опожарени жилищни сгради в Бердянка, недалеч от Киев. Той подчертава, че Украйна и нейните съюзници ще победят. „Злото не може да остане ненаказано, то не може да се скрие в бункер„, казва той.

В края на Втората световна война нацисткият лидер Адолф Хитлер прекарва последните дни от живота си в бункер в Берлин, където се самоубива, припомня Ройтерс.

По-късно в неделя по повод Деня на победата руският президент Владимир Путин поздрави лидерите на страните, които преди са били част от СССР, с изключение на Украйна и Грузия. Путин поздрави „народите“ на тези страни, както и лидерите на така наречените Донецка и Луганска народни републики, чиято независимост беше призната от Русия дни преди началото на войната в Украйна.

В поздравителните телеграми Путин отбелязва, че „днес нашите военнослужещи, подобно на предците си, се борят рамо до рамо за освобождението на родната си земя от нацисткота оскверняване, изразявайки увереност, че както и през 1945 г., победата ще бъде наша“, пише пресслужбата на Кремъл. Според съобщението Путин е пожелал на народа на Украйна „мирно и справедливо бъдеще„.

Вижте и

Москва нарича инвазията си в Украйна „специална военна операция“ и твърди, че цента ѝ е „демилитаризация“ и „денацификация“ на Украйна, както и премахване на „антируския национализъм“, подхранван според нея от Запада.

В Русия Денят на победата се отбелязва на 9 май и е един от основните празници в страната. На него се почитат многобройните жертви, дадени от Съветския съюз по време на войната с Нацистка Германия. По-рано през седмицата украинското разузнаване съобщи, че тази година Русия организира военен парад в разрушения от руските сили украински град Мариупол на 9 май.

Източник: www.news24sofia.eu

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре