В музейната църква „Св. Георги“ в Арбанаси ще бъде тържествено отбелязан Гергьовден – празника на Свети Георги Победоносец. Събитието се организира от Народно читалище „Иларион Драгостино-1897“- с. Арбанаси и Регионален исторически музей-Велико Търново. На 6 май 2022 г. храмът, който е паметник на културата,  ще посреща безплатно туристи.

Рано сутринта моми ще закичат с цветя портите в селото, след което ще украсят гергьовска люлка в черковния двор. В 11,00 ч. пред църквата тържествено ще бъде посрещнат Свети Георги на бял кон, след което ще бъде изнесена беседа за историята на храма.

Малки и големи ще имат възможност да се люлеят на гергьовска люлка и по стара българска традиция да се теглят на голям кантар за здраве и благополучие. Празничното настроение ще бъде допълнено с изпълненията на  Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.

Църквата „Св. Георги“ е издигната в югоизточната част на Арбанаси през 1661 г., за което свидетелства строителен надпис над входа към наоса. Стенописната украса е датирана от 1710 г. и представлява иконографски цикли на Великите празници, Страстите Христови и Следпасхалния цикъл. Изографисана е от даскал Христо и неговия помощник Стою.

Автор: Мирослав Дечев

Снимка: Архив  НЧ „Иларион Драгостино-1897“-с. Арбанаси