Европейската комисия предлага забрана за вноса на целия руски петрол. Забраната е част от шестия пакет санкции на ЕС, който председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи днес в Европейския парламент в Страсбург.

Предложението към държавите-членки е да спрат вноса на суров петрол в рамките на шест месеца, а на преработени петролни продукти – до края на годината. Ще бъдат санкционирани и още руски банки и отговорни за военните престъпления в Украйна.

“Днес ние предлагаме забрана на руския петрол. Това ще бъде пълна забрана на вноса на целия руски петрол – по море и от тръбопроводите, суров и рафиниран. Ще се погрижим постепенно да прекратим вноса на руски петрол по организиран начин, който позволява на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари. Ето защо ще прекратим доставките на суров петрол от Русия в рамките на шест месеца и на рафинирани продукти – до края на годината. По този начин увеличаваме максимално натиска върху Русия, като в същото време свеждаме до минимум страничните щети за нас и нашите партньори по целия свят. Защото, за да помогнем на Украйна, нашата собствена икономика трябва да остане силна. С всички тези стъпки ние лишаваме руската икономика от способността ѝ да диверсифицира и модернизира. Путин искаше да изтрие Украйна от картата.
Ясно е, че няма да успее. Напротив: Украйна въстана и е единна. А неговата собствена страна Русия потъва”, заяви Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК.