Екипът на “Любословие”.БГ България – (www.luboslovie.bg) обявява днес и от днес няма да има възможност да се коментира под всички статии, свързани с войната в Украйна, както и във всички социални мрежи на агенцията. Удивени сме, а вече и неспособни да проследяваме и премахваме всички призиви за насилие под всякакви разнообразни форми, пряко, непряко, иносказателно, грубо, цинично, а пък дори и фино, и то както спрямо едните и спрямо другите, които участват в този конфликт.

“Любословие”.БГ (Luboslovie.bg) винаги много внимателно е чел коментарите на своите читатели, също така често се е вслушвал в техни съвети, включително и по отношение на темите. Считаме, че блокирането на всички коментари под статиите за войната в Украйна обаче ще се отрази благотворно преди всичко върху психиката на повечето ни читатели, тъй като те преминават всякакво разбиране за нормални човешка реч и разговор. А форумите трябва или би трябвало да бъдат това – разговор, диалог, чуваемост, не заплахи, псувни и думи-бомби и ракети, каквито падат вече месец в Източна Европа.

Иначе под тази статия, можете да коментирате, скъпи наши читатели, колкото си искате – нас, редакторите ни, репортерите ни, можете да ни ругаете, обиждате, да ни обвинявате в пристрастност – нас, работещите в Luboslovie.bg

Символично, макар и случайно, решението ни съвпада с обявената инициатива на Центъра за анализ и кризисни комуникации (ЦАКК) за „Ден без тролове“.

Явлението, свързано с платени или провокирани коментатори, се наблюдава от преди десетина години, развихри се по време на пандемията от 2020 до 2022 г. и ескалира още повече с началото на войната и жестоката агресия на Русия в Украйна„, пишат от Центъра за анализ и кризисни комуникации.

Вредите и дефектите в информационната среда, които често се случват заради тролове и върху които инициативата се стреми да привлече внимание, са следните:

 • използване на десетки хиляди фалшиви профили;
 • множество платени или провокирани хора, които разбиват разговорите и унищожават смисъла от комуникациите;
 • използване на опорни точки и повтарянето им до полудяване;
 • обиди, вербално насилие, подигравки и нападане на лична основа;
 • тиражиране на полуистини, както и на препратки към и опити за сравнения с исторически събития, които нямат почти нищо общо с реалността днес;
 • използване на логически манипулации, като „уотабаутизъм“ и други;
 • окупиране на медийни чатове и коментари с несъдържателна информация;
 • тотално изоставяне на правилата и нормите за възпитание и културно поведение;
 • целенасочено инфилтриране на всякакви недоказани твърдения и конспиративни теории;
 • подигравка със скръбта на хората, смеещи се емотикони под новини за загинали хора;
 • в крайна сметка – опити за подмяна на цивилизационния избор на страната и народа ни.