Сега четете
Илиян Михов: Ако иска някой да е певец трябва да може да пее и то впечатляващо и ,да не разчита само на външният си вид

Илиян Михов: Ако иска някой да е певец трябва да може да пее и то впечатляващо и ,да не разчита само на външният си вид

Около средата на 90-те години започва работа по първия си албум. Поради липса на спонсори записва за своя сметка в студиото на Максим Горанов. След като завършва първия си албум не намира издатели, които да го размножат и разпространяват и със собствени средства го пуска на пазара през 1994 г. със заглавие „Баровец“. Едноименната песен от албума става хит в жанра по това време и му носи известност и прякора, който носи и до днес – Баровеца.[3] Впоследствие издава още 9 албума (един, от които в дует с Бойка Дангова), част от които издава сам, други чрез музикалните компании Меджик филм и Ара Аудио-видео.

Освен като певец, той се изявява и като композитор, аранжор и текстописец. Писал е песен за химн на „Литекс“, песен за ЦСКА, за Димитър Бербатов и др.[2]

От 2013 г. също е и преподавател по народно пеене и кларинет.

  • 1999 – награда на журито за текст, музика, аранжимент и изпълнение на песента „Луда чалга“ на фестивала „Златният мустанг
  • 2000 – трета награда за музика, аранжимент и изпълнение на песента „Пръстен за обич“ на фестивала „Пирин фолк
  • 2000 – трето място за изпълнител с песента „Пиян бях“ на фестивала „Златният мустанг“
  • 2001 – първа награда за текст, музика, аранжимент и изпълнение на песента „Хей, девойче“, (Пирин фолк)
  • 2002 – специална награда за музика и аранжимент на песента „Пиринска богиня“ в изпълнение на Алисия, („Пирин фолк“)
  • 2003 – грамота за цялостен принос в развитието на фестивала „Пирин фолк“
  • 2007 – първа награда за текст, музика, аранжимент и изпълнение на песента „Хей, девойче“ на „Пирин фолк“

1.Каква ти е последната песен ,да разкажеш нещо за нея?

Последната ми песен беше народна ,която се казва „Залюбил е Георги“ .Тя е в ритъма на „Дайчово Хоро“ и,е с участието на квартет „Славей“.

Текста музиката и аранжимента са си мои и много хубава мелодия се получи и текста е много приятен.Скоро ще и снимам и клип .Друга песен ,която подготвям  почти съм готов с нея е една „Копаница“.Имам и една балада,  която се казва „Птица в Клетка“и я направих ,като бърза песен и стана много сполучлива.

Имам идея да пусна и един машъп от моите песни ,които ще съдържа шест песни и наистина ще стане много хубав.

В началото на твоята музикална кариера ти ставаш много популярен с песента „Баровец“,тя е поп-фолк песен как се наложи този успех?

Аз уцелих времето и тогава не съм гонил ,някаква слава .Просто исках да имаме и ние такива песни ,както примерно турци гърци ,и сърби с модерни текстове.

Аз обичам много народната музика и никога не съм я оставял ,но вече няма седенки ,и е нормално човек да запее по съвременни текстове,които се възприемат добре от младите хора .

В моите песни няма глупости в текстовете и аз се пазя от такива неща.“Баровец“ беше последната песен ,която записах за първият си албум и всички си харесаха нея .

Имам също и други много хубави песни ,но тя стана по-популярна просто времето беше такова.

Какво ти е мнението сега за изпълнителите в поп-фолка сега младите развиват ли музиката ,или отидоха нещата на много ниско ниво?

Не мога да кажа ,че нещата отиват на по-ниско ниво ,защото качеството на аранжиментите и на записите са много модерни ,и аз не съм от тези дето критикуват .Напротив нека да търсят и винаги ще се получи нещо ново и хубаво.Във всяка музика има и лошо и хубаво.

Ти в момента изпълняваш  фолклорна музика  имаш много народни песни как реши да смениш жанра?

Аз не съм го сменял този жанр никога. Аз с него започнах от дете. Аз записвах и хора и много народни песни тогава нямаше поп-фолк .

Когато направихме поп-фолка ,защото аз съм бащата на поп-фолка ,но народната музика не се забелязва както поп-фолка.

Много изпълнители ,презаписват народни песни какво ти е мнението за това?

По-добре си заделете едни пари ,някой да ви направи нова песен с ,която да се индефицирате  само вие с нея и да кажат ,че тази песен е на този човек и другите нямат право да я записват.

Не съм от тези дето се състезават да записват една и съща песен сто човека ,примерно като „Йовано Йованке“  са я записали триста души и това не мога да го разбера този смисъл.

Защо не накарат някой да направи една песен ,дори в народен дух е ,но да се знае ,че е само тяхна и така ще се появат  нови песни.

Ти имаш дуети с Бойка Дангова ,бяхте голям тандем заедно ако сега някой ти се обади и каже имам добро музикално парче за вас бихте ли направили отново нещо заедно?

Да бих направил ,но бях записал една песен „Сините Очи“  с Нелина ,защото с нея често се виждахме .Пътувахме до Испания и на връщане  решихме да запишем една песен и песента стана страхотна с аранжимент.Има духови инструменти и в ритъм на „Чичовото“ върви.

Много хубав клип стана.

 Какво правиш през свободното си време ,като хоби ?

До преди малко имах часове в училището и ,бях в студиото и се прибрах хапнах малко и сега работя върху една моя песен ,която искам скоро да пусна и само работя време не остава за друго

Вижте и

Ти си учител по народно пеене  преподаваш на ученици  имали много музикални таланти ?

Има да и децата са много талантливи и много попиват и това ми е надеждата ,че няма да се загуби българщината.

Някой изпълнители от по старите разпознаваемите започнаха да правят машап ти били направил такъв проект?

Почти е готов и ще го представя и завършва по много ефектен начин .

Трудно ли е да се направи концерт ако решиш без спонсор или някакъв проект с други изпълнители съвместно ?

Аз тази година имам юбилей и говорех с колеги и всички ми потвърдиха ако реша да правя нещо .Цените на залите са големи ,но аз не съм от тези най- актвно  концертирващите  .

Ако реша да направя нещо и се съберем добри певци може ,но още съм в размисъл ,защото всичко е скъпо ,но го бях замислил да бъде нещо като моноспектакъл .

Ако нещо не се осъществи мога и в някой тв предавания да го отбележим този юбилей.

Съвети към младите ,които искат да се занимават с музика какво трябва да спазват?

Ако искат да са певци , трябва да могат да пеят и то впечатляващо и ,да не разчитат само на външният си вид,или на това,че някой от родителите ще им дадат пари и ще си направят песен.

Една песен няма да им промени живота и трябва да имат ниво впечатляващо ,за да могат да изкарват пари.Аз ги подготвям за живота ,защото човек като излезе от училищната ограда си плаща всичко.

Никола Тодоров

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре