Сега четете
Кирил Петков: Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на стара военна техника

Кирил Петков: Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на стара военна техника

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на стара военна техника. Те имат нужда от това.

Това заяви премиерът Кирил Петков в студиото на „120 минути“ по bTV. Той уточни, че ще бъде предложено в парламента гласуване за военно техническа помощ.

Зеленски ме помоли – имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия, възможно ли е да ги изпратим в България да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете„, обясни премиерът.

Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ – той каза: „Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете„. Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът.

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо, каза още премиерът. По думите му „Терем“ и „Авионамс“ имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие. Освен това те нямат работа в момента и им е необходима глътка въздух.

Президентът Зеленски и украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са модерни оръжия, които им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени“, добави Кирил Петков.

В Народното събрание ще бъде предложено да се гласува военно техническа помощ.

Премиерът заяви още, че правителството ще оцелее следващата седмица. Всички партньори осъзнават, че по време на война е много безотговорно да допуснем правителството да падне. Не смятам, че ще го направят, посочи Кирил Петков.

Решението на Народното събрание ще е формулирано за предоставяне на военно-техническа помощ, която включва имено това – ремонт на стара руска техника, повтори няколко пъти Петков и подчерта – това е точната дефиниция на военно-техническата помощ.

Той уточни, че формулировката на „Продължаваме промяната“ е военно-техническа помощ и добави, че военна помощ може да включва и войски, а те войски не са казвали, че ще изпращат, и това, по думите му, е абсурдно.

Военно-техническа означава всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат нужда. В това число влиза оръжие и муниции, но въпросът е какво те искат от нас, добави Петков.

Продължаваме промяната“ ще гласува за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко – оттам нататък какво ще поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности, заяви Кирил Петков.

Не мисля, че президентът имаше предвид нас. Той много добре ни познава и знае, че защитаваме българските интереси„, каза в премиерът Кирил Петков по повод днешните думи на президента Радев, че „политически шарлатани да разпалват страстите от войната за своя употреба„.

Единият вариант е да сме меки като Орбан, да купуваме газа на Русия. Другата позиция е позицията на Европа е да кажем, че не може през 21 век да летят бомби и да си затворим очите. Нашето правителство не мисли, че това е в български интерес, заяви Петков.

Гласуването в парламента трябва да е ясно. Ние от „Продължаваме промяната“ ще гласуваме „за“ общия мандат на военно-техническа помощ. Оттам нататък, каквото поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го направим, ако е във възможностите ни, подчерта премиерът.

Той коментира, че правителството работи много активно за алтернативни доставки на природен газ след спирането на газа от Русия за България. Надявам се, че ще успеем да няма покачване на цените, а ако има, то да не е голямо, отбеляза Петков.

Вижте и

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия, премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром„“, обясни Петков.

Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда„, заяви премиерът.

Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея„, увери Петков.

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни.

Миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром“„, заяви премиерът.

За май месец помощите за бизнеса заради високите цени на енергоносителите ще продължат, увери Кирил Петков За юни каза, че преговорите вървят месец за месец.

В момента се калкулирало кое е по-полезно, така той отговори на въпрос за евентуално сваляне на ДДС за някои храни. Според него по-уместно е да се дава целева помощ, в следващите десет дни се очаквали конкретни мерки.

В отговор на въпрос какво би казал на президента Радев, министър-председателят заяви: „България трябва да е от правилната страна на историята. Българският интерес е да не се навеждаме, българският интерес е България да е в Европа„.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре