Последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово наричаме Томина неделя. Почита се паметта на свети апостол Тома – един от 12-те Христови ученици, известен с прозвището си Неверни.

Един от емблематичните епизоди в житието на светеца е познат като Уверение Томово.

След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват “Видяхме Господа”, той им отвръща: “Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам”. На първата неделя след възкресението Иисус отново се явява на учениците си, сред които е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: “Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали.” Св. Тома видял раните на Спасителя и станал един от най-жертвоготовните Христови следовници.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за упокой на душите на покойните си близки. Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.