Сега четете
Фестивал на килима в Чипровци (Галерия)

Фестивал на килима в Чипровци (Галерия)

Уникални килими, които могат да се видят само у нас, показа Чипровци на невероятния Фестивал на килима, който се провежда в градчето.

 

На площада има изнесени станове, а баби ще показват как се тъкат уникалните и защитени от ЮНЕСКО чипровски килими, видя екипът на  „Любословие.БГ”.

Фестивалът продължава три дни. Предвидени са демонстрации на изработка на прочутите по цял свят чипровски килими, възможност за продажба на продукцията на местни майстори, фотоизложби, тематични лекции.

Освен килими на площада в Чипровци  се продаваха и направени от местни занаятчии продукти, както и екологични храни, дело на местни майстор-готвачи.

„Фестивалът ще бъде придружен с богата културна програма, която включва концерти на рок-група „Сигнал“, на певицата Райна и на духови оркестри от общината и региона“, каза кметът Пламен Петков. ВИДЕО:

Гости от близо и далеч прие Чипровци на седмия фестивал на чипровския килим. Представители от два континента – Европа и Америка, се наслаждаваха на чудните багри на известните килими тъкани в китното балканско градче. „Радвам се, че след двегодишно прекъсване отново сме заедно“, сподели още кметът на община Чипровци. И разказа:

„Ще е добре за нас, за нашите тъкачи, за нашите занаятчии. Виждате, че тук има не само килими, всички традиционни занаяти, като тръгнете от шевици, гоблени, меса, наденички наши – всичко традиционно. Всичко, което е българско е традиционно. Имаме експонати от 300 години и събирани от цял свят. Едно време като беше ТПК-то се работеше много – много килими, предимно за износ за Кувейт, те си правеха шатрите за пустините, още ги има. И за цял свят имаме наградени килими на панаирите в Лондон, Париж въобще навсякъде из целия свят още от 1800-та година.“

Гостите видяха старинни чипровски килими от колекцията на Якоб ван Бейлен от Нидерландия. Едни от големите дарители на чипровския музей са американците Тимоти и Пенелопе Хейс, които изнесоха лекция „Балкански килими“. Американското семейство дари още два килима на музея в Чипровци, от 18 и 19 век. Семейството, което е в планинското градче за празника, обмисля да дари цялата си колекция от чипровски килими.

В двора на „Катеринината къща“ е подредена фотоизложба „Килимът на моята баба“. За един месец гостува изложбата на Софийския университет „Занаятите не се предават. Шапки долу!“.

12-годишната Никол Валентинова напътствана от прабаба си Тодорка Горанова, вече усвоява първите стъпки в тъкането на килима: „В началото ми беше трудно, но после го разбрах и сега ми е по-лесно.“

Сред гостите бяха депутатите от Продължаваме промяната Инна Иванова, Ирена Анастасова от БСП и Ирена Димова от ГЕРБ. Инна Иванова от Продължаваме промяната поздрави домакините:

Вижте и

„Искам да честите празника и аз на всички чипровчани, но не само, ами по-скоро и на всички българи, защото това е традиция която изключително много се радвам да видя как е запазена и всеки един от възрастните хора е сътворил този дух на тази традиция – съхранението и предаването на поколенията и пожелавам на всички да са живи и здрави и да продължават в същия дух, както и кмета поздравявам го за това което прави.“

На красотата на чипровския килим се наслади и областния управител Ванина Вецина.

„Да поздравя чипровчани и кмета за това, че съхраняват духа и традицията на уникалното българско. Затова, че ни карат да се гордеем, че сме част от Велика България.“, каза тя.

Народният представител от ГЕРБ Ирена Димова дори сама се включи в процеса на тъкане: „Трудно е, всеки си мисли че е лесно, но е трудно. Не ме разсейвайте, че тъкмо съм схванала.“

Тази вечер от 18 часа започна концертана програма на местни танцови състави, а от 20 часа е концертът на група „Сигнал“.

Утре от 10.30 часа ще бъде даден старт на състезания по бягане за деца. Вечерта от 20 часа ще пее Райна, а след това ще има заря.

Снимки, Видео и репортаж : Андрей Велчев, Момчил Димитров, Теодора Василева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре