Сега четете
Лена Бориславова: Правителство в комбинация с ГЕРБ няма как да седи на масата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Лена Бориславова: Правителство в комбинация с ГЕРБ няма как да седи на масата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Посещението в Украйна показа много ясно къде България стои по отношение на този конфликт. Украйна има проблем с износа на житни култури, днес обсъдихме темата и в Букурещ. Оформя се тристранно сътрудничество по тази линия. Договорена беше и евакуацията на моряците от кораба. Постигнахме съгласие да участваме в съвместните опити за закупуване на общи количества газ за региона, по инициатива на българското правителство. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова в „Панорама“.

Президентът Зеленски е определил България като приятелска държава. Ремонтирането на украинска военна техника у нас е мярка, която ще бъде полезна и за двете страни, отчете Бориславова.

Тя уточни, че България може да помогне на Украйна с износа на зърно и житни култури и можем да развием своя потенциал на транспортен хъб във Варна.

На следващо място е договорено Украйна да започне незабавно със стъпките за евакуация на българския кораб „Рожен“ в Черноморск. Нашите моряци ще могат да се завърнат в домовете си в най-скоро време, като от украинска страна потвърдиха това, каза още Бориславова.

Постигнато е съгласие и за съвместни участия за закупуване на количества газ за региона.

На 5 май следващата седмица техния министър на енергетиката ще направи възможното да участва в регионалния център за енергийна ефективност и сигурност, който ще бъде проведен в България по инициатива на българското правителство„, каза още Бориславова.

Тя коментира думите на Корнелия Нинова, че ако Министерският съвет вземе подобно решение да подкрепим с военна помощ Украйна, БСП ще излезе от коалиционното споразумение.

Според нея коалиционно правителството ще успее да се обедини по тази тема. Свикано е извънредно заседание на НС, като Бориславова изрази надежда, че на него ще бъде взето решение да се окаже помощ с оръжие на Украйна.

Първата стъпка е да проведем дискусията в НС, въпреки че за мен е безсмислено да спорим има ли война. България трябва да е на страната на Украйна. Не за първи път чувам, че правителството ще падне. Нека да видим какво ще реши НС и вярвам, че ще намерим механизми, с които да се справим. В момента България няма нужда от нестабилност, а от работещо правителство„, каза Бориславова.

Началникът на кабинета заяви, че ПП трябва да има най-тежкия принос в намирането на конструктивен баланс, който да движи напред коалицията, но и останалите партньори трябва да поемат своята отговорност.

Да се отнасят с уважение и да се разбере, че да се тропа с краче и да се казва: „Това или нищо друго“, не е приемливо, не подкрепям подобна визия„.

България не ми е известно да е изнасяла оръжие директно за Украйна и ако ме питате дали българската военна индустрия е продължавала да работи по сключени договори, които са в сила още преди правителството да бъде съставено – да, България е изнасяла оръжие, по търговски начин, към своите партньори„, заяви Бориславова.

За първи път имаме правителство, което дефинира с реални стъпки своята проатлантическа ориентираност, отчете още Бориславова.

Вижте и

Тя отхвърли възможността за правителство в състава на този парламент с участието на ГЕРБ-СДС, тъй като те не са показали готовност да бъдат част от промяната, от която има нужда българското общество.

Мисля, че „Продължаваме промяната“ сме дали категорично отговора на въпроса дали ще има второ правителство с участие на ГЕРБ, каквото и да е правителство в комбинация с ГЕРБ, няма как да седи на масата„, каза началникът на политическия кабинет.

Тя бе категорична, че ПП няма да води война срещу президента.

Единственото, което водим като война е срещу желанията на чужди сили да преклоняват България, да я подчиняват на своите интереси в противовес в нашите интереси„, посочи тя.

Колкото до това дали цените ще скочат след проблема с газа, Бориславова каза: „Имаме много ясна стратегия за всеки един от сценариите, които могат да се развият. И причината, поради която не сме в паника, е че се готвим за този сценарий от февруари насам. България е в готовност да договори допълнителни количества газ, имаме резервирани капацитети, имаме танкер, който е в готовност да бъде разтоварен, така че всички константни величини се следят, променливите се отчитат и заедно с подкрепата на ЕС ще намерим най-доброто решение. На тази среща, която ще се случи следващата седмица, ще има представители и от страна на ЕК, от страна на Азербайджан, имаме делегация в Баку, която договори това посещение, от страна на Италия, страните от региона, Румъния, Украйна„, каза още началникът на кабинета.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре