Маестра Венеция Караманова: Успяхме да възстановим концертния си живот.

Детският радиохор на БНР замина тази сутрин на първото си турне след пандемията. То ще бъде в Белгия.

Първата спирка на хора ще бъде в град Гент, където децата ще пеят в църквата “Сейнт Никълъс”, след което ще участват и в месата. Следва Брюксел, където по покана на българо-белгийското сдружение за изкуство и култура “Орфей” предстои съвместен концерт към операта в града.

“За щастие, след това затваряне, успяхме да намерим форма на работа с децата, запазихме състава, дори увеличихме бройката, приехме и нови 50 деца. Успяхме за кратко време да възстановим концертния си живот”, сподели в предаването “Хоризонт до обед” главният диригент на хора маестра Венеция Караманова, която е начело на хора от 2013 година.

“Хорът не е спирал да работи за тези две години. Въпреки че не сме излизали на сцена, успявахме да участваме дори в конкурси. Използвахме тази пауза, за да разучим нови произведения, разширихме репертоара си”, допълни диригентът.

“Чрез музиката ние изграждаме характери, много точност, много коректност, търпение – всичките тези качества, които после ще им послужат в големия живот. И въпреки че са малки – от 7 до 17 години, за тези десетина години, които прекарват в хора, те успяват да изградят тези качества, които ще им служат в техния професионален път”, коментира маестра Караманова.