Сега четете
Очаква се шоково поскъпване на хляба

Очаква се шоково поскъпване на хляба

Масовият хляб поскъпва от 1,55 до 1,80 лева доставна цена. Така за крайния потребител се очаква да мине 2 лева, което ще е пореден скок за последните месеци. Новата цена за доставка е обявена от 3 май, разказаха магазинери, пише „Телеграф“. 

Новината идва ден след като „Газпром“ обяви, че спира газа за България заради изискването да бъде плащан в рубли. Правителство уверява, че ще има алтернатива за получаване на газ и това е по гръцката връзка от Азербайджан, но това предполага и по-висока цена на синьото гориво.

Още в началото на месеца работодателските организации КНСБ и КТ „Подкрепа“ прогнозираха нов ценови шок.

Според тях за домакинските бюджети най-силно отражение ще има повишението на цените на хляба, чието производство е 100 процента зависимо от газа.

Природният газ формира около 70 процента от производствените разходи и всяко ново поскъпване се отразява върху крайната потребителска цена.

Синдикатите очакват продължаване и дори засилване на инфлационния натиск върху домакинствата, като в края на годината инфлацията ще бъде в двуцифрени размери.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева коментира пред Нова телевизия, че цената на хляба няма как да бъде запазена такава, каквато е в момента.

„Войната в Украйна също влияе на цените в бранша. Преди нея цената на тон брашно е била около 1000 лв., а сега е 1550 лв.

Вижте и

Цената на пшеницата също се е увеличила и в момента е на рекордна стойност”, коментира Кукушева.

„Очаквам масовият хляб да продължи да бъде най-достъпната и истинска храна на трапезата на българина. Това, което се случва на нашия пазар в момента, се случва в целия свят“, каза още тя.

Междувременно се появиха и снимки в социалните мрежи с отразената вече нова цена на хляба.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре