Сега четете
Кирил Темелков: На спотовите пазари цените на газа са достигнали пик

Кирил Темелков: На спотовите пазари цените на газа са достигнали пик

Спотовите пазари в момента са около 20% по-високи от обичайните дългосрочни договори. Нормално е в първия момент да го има това сътресение. Това заяви пред БНР Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация.

На спотовите пазари цените са достигнали своя пик. Тези нива ще се задържат, ако няма друга криза, коментира експертът в предаването „Преди всички“.

Не се очертава по-нагоре да вървят цените. Очертава се да вървят вече към захлаждане. В период от две-три години напред със сигурност ще имаме значително намаление на тези цени.“

Приблизително 10 на сто от газа в страната влиза в страната през търговци, уточни Темелков.

Търговци има, но те няма как в момента да предложат по-добри условия от това, което е било по дългосрочния договор.“

Според Кирил Темелков крайните клиенти могат също да заемат активна позиция, а не да разчитат само на държавата. Той посочи като примери големи предприятия, които сами диверсифицират доставчиците си на природен газ и добре управляват това портфолио.

В момента трябва да се осигурят добри условия за бизнеса и тук е мястото на търговците като част от логистичната верига, подчерта Темелков. По думите му има добри и лоши посредници.

Надяваме се, че вече ще може да се развие търговия на конкурентен принцип между търговците, за да може в тази ситуация да помогнат за решаването на този проблем.“

Вижте и

В нашата практика, в нашата история има примери за лоши посредници. Това е, когато в една и съща точка едно предприятие купува и веднага продава природния газ, като начислява някаква надценка над него. Прекупвач, който не осъществява никаква друга дейност, освен да купи и продаде едно количество. Такива субекти в логистичната верига не носят никаква принадена стойност. Те се явяват като паразити в системата за доставка на природен газ„, посочи Темелков.

По думите му най-добрата гаранция е конкурентният пазар, а ние имаме установен „конкурентен и добър газов пазар„.

Когато има конкурентен пазар, в който всички търговци могат да достигнат до крайните клиенти и да им доставят газа без някой да им налага условия, че трябва да минат през определен път на логистичната верига, то тогава тези т.нар. лоши посредници няма да намерят своето място, поясни Кирил Темелков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре