Сега четете
Шефът на „Кинтекс“ бил уволнен след анонимен сигнал

Шефът на „Кинтекс“ бил уволнен след анонимен сигнал

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова е освободила от длъжност изпълнителния директор на оръжейната фирми „Кинтекс“ Александър Михайлов на базата на анонимни сигнали за финансови нарушения и конфликт на интереси.

Това твърди самият Михайлов, който разпространи копие на писмо на Министерство на икономиката до Софийска градска прокуратура.

„Видно от писмото, всички твърдения за нарушения в „Кинтекс“ се основават на получени електронни писма от гражданин, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка e-mail: [email protected] Друга информация за подателя липсва, поради което сигналът може да бъде окачествен като анонимен – най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена“, посочва уволненият директор Александър Михайлов.

Той вече е обжалвал пред Софийски градски съд отстраняването си и съдът разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на „Кинтекс“ ЕАД.

Преди седмица Нинова съобщи, че Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията е установил редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор на оръжейната фирма и докладът е предоставен на прокуратурата и на Агенцията за държавен финансов контрол. Тя поиска Държавната консолидационна компания, под чиято шапка е „Кинтекс“ да отстрани и останалите трима в Съвета на директорите.

Михайлов обаче продължава да твърди, че одит на “Кинтекс” ЕАД не е извършван. „От получените официални документи в „Кинтекс“ се оказва, че истината е съвсем друга. Проверка не е извършвана, защото Инспекторатът дори няма правомощия за такава по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище. Единствените документи, на база които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения тип донос по електронна поща. Самата министър Нинова писмено признава всичко това в свое писмо до прокуратурата“, посочва Михайлов.

„Анонимността на сигналите не само не смущава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, но и са повод тя да твърди пред медии, че е налице „явен конфликт на интереси“ в „Кинтекс“. От документите е видно, че не е направен никакъв опит жалбоподателят да бъде установен, в това число и чрез искане за проверка от ДАНС или друг специализиран орган с оглед обстоятелството, че информацията касае стратегическо предприятие като „Кинтекс“. Изложеното навежда на предположението, че „анонимният жалбоподател“ и министърът на икономиката и индустрията действат в синхрон, за да освободят ръководството на „Кинтекс“ и да назначат „правилни хора“, които ще взимат „правилни решения“, коментират хора от дружеството.

Вижте и

„Преди 50-60 години по подобни анонимни доноси интелигентни хора са били пращани в трудови лагери в Белене. Добре, че все пак България е еволюирала за половин век и днес само ме уволняват“, коментира освободеният директор Александър Михайлов.

От разпространеното му писмо до медиите става ясно, че доносите срещу него са от началото на годината. За да разсее всички съмнения в свой доклад до министъра още на 28.01.2022г. той е дал информация по всяко от тях с позоваване на документи и свидетелства. Този доклад обаче не бил предоставен на прокуратурата – липсва в описа на изпратените документи, посочва Михайлов.

Според него все по-голяма достоверност придобива предположението, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от „Кинтекс“ ЕАД или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ.  За освобождаването на другите 3-ма членове на Съвета на директорите на „Кинтекс“ и до този момент не са посочени никакви причини.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре