Основните доставки на природен газ от утре ще бъдат от единственото българско газохранилище край Чирен.

Руският концерн „Газпром“ спира доставките на природен газ за България. Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г. Това съобщиха тази вечер от министерство на енергетиката. Оттам припомнят, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Утре сутрин се очаква изявление на министъра на енергетиката Александър Николов.

Междувременно малко по-рано днес бе съобщено, че „Газпром“ спира и доставките на газ за Полша. Руската компания е информирала Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), че ще спре доставките на газ по газопровода “Ямал-Европа” в сряда от 08.00 часа централно европейско време (09.00 българско време), се казва в изявление на PGNiG, публикувано тази вечер, предаде Ройтерс, цитиран от БНР.

По този начин беше потвърдена информацията от преди няколко часа, че Русия спира синьото си гориво за Полша.

Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), която купува газ от “Газпром” по дългосрочен договор, изтичащ тази година, добави, че ще предприеме стъпки за възстановяване на газовия поток съгласно договора “Ямал” и че спирането на доставките от страна на “Газпром” представлява нарушение на този договор.

В съществуващия договор се казва, че полската страна има право да иска обезщетение за вреди при нарушаване на договора.

Полският министър на климата и околната среда Анна Москва, заяви, че полските газови хранилища са запълните на 75%. Тя отбеляза, че няма да има намаляване на доставките на природен газ за полските потребители и че към момента няма да бъде изтеглян газ от наличните резерви, съобщава Ройтерс.

“Готови сме да бъде напълно отрязани от руските въглеводороди и петрол”, посочи още Анна Москва.
Министър на Полша, отговарящ за енергийната сигурност Пьотр Наимски, пък каза, че прекъснатите доставки от “Газпром” могат да бъдат заменени с газови потоци от други посоки.

Той потвърди, че ще се стигне до съд, ако това решение на “Газпром” се окаже, че е в нарушение на съществуващия договор.