Имам чувството, че вече започват съвсем произволно да поставят каквито си решат цени на хранителните продукти в България. Стават все по-нагли, а не виждам никой да протестира. А може би никой не забелязва какво става? Преди една седмица си купих храна, една от основните съставки на която беше точно 10% – почти колкото слънчогледовото олио в продукта, което беше 8%. Цената за килограм е 10,50 лв. Някой може ли да се сети какво съм си купил? Какво е това нещо, чиято цена за килограм е повече, отколкото бих платил за килограм ягоди?

За да не ви мъча излишно, ще ви кажа. Купих си две малки зелеви сарми- 202 г за 2,12лв. Те съдържаха 10% ориз, 44% зелеви листа и 28% вода. Предполагам забелязвате, че само олиото и водата са 36%. Това е над три пъти повече от ориза. Погледнах в сармите да видя дали няма поставени някакви специални витамини, или да са забравили парчета злато вътре, но не намерих нищо. Да направим една повърхностна сметка колко струват суровините за тези зелеви сарми и каква е печалбата от тях. За около 3 лв може да се купи пакет ориз и една малка зелка. При положение, че 2 сарми бяха 200 г, това означава, че около 10 броя ще направят 1 кг. С пакет ориз и една зелка спокойно могат да се направят повече от 20 сарми, тоест над 2 кг, което автоматично прави суровините за 1 кг зелеви сарми около 1,50лв. Да бъдем щедри и да ги закръглим на 2 лв. Това означава, че печалбата от 1 кг зелеви сарми е поне 8,50лв, тоест при цената, на която се продават в момента имаме над 500% надценка. Изобщо не са алчни, нали?

Доматите с трите имена

В Lidl демонстрират един интересен номер. Не е ясно дали е нарочно и каква точно е целта му, или просто там работят хора, които не си вършат работата както трябва. Един и същ продукт беше поставен в две различни опаковки с различни названия на тях. Отделно името на продукта, което беше изписано на табелката над него, беше трети вариант (също така и с правописна грешка, защото дума, изписана по този начин, не може да се произнесе на български). Сами може да видите снимките. На едното място пише домати Суийт Марманде, на другото Био чери домати на клонче (в опаковката нито има чери домати, нито са на клонче) и Премиум домати. Единственото общо при трите варианта на описание на едно и също нещо беше грамажа- 300 г. С другото да се оправят клиентите.

Как да преценим дали оферта за работа в чужбина си заслужава?

Ако се чудите дали можете сами да прецените доколко една оферта за работа си заслужава, мога да ви уверя, че в не малко случаи е изключително лесно да се установи това. Просто трябва да четете внимателно, защото в доста обяви вече работодателите изобщо не се притесняват да пишат какви са им точните изисквания. А от това може да разберете много неща. За пример ще направим бърза дисекция на една обява от jobs.bg за помощник сервитьори в Германия. Ако се хвърлите да гледате заплащането и пропуснете по-голяма част от обявата, както четат някои хора, тогава условията могат да ви се сторят доста изгодни. Нетното заплащане е 1200-1300 евро в зависимост от познанията по немски и опита. Осигурява се безплатна храна три пъти на ден, седем пъти в седмицата и безплатна квартира, а минималният срок на договора е три месеца. Да видим обаче какво се случва, когато прочетем изброените неща в раздела за вашите задачи. Да започнем със задълженията, които са най-близко до позицията, за която се търсят хора, но не са част от нея: сервиране на поръчани напитки и сервиране на поръчана храна са неща, които се извършват от сервитьор, а не от помощник сервитьор, освен ако не става дума за блок маса. От изброените задължения, единствените които са в длъжностната характеристика на помощник сервитьора са подготовка за сервирането и последваща работа, и помощ за изчистване на таблите. Само че немският работодател иска много повече неща. Другите задачи, които трябва да вършите, ако заемете тази позиция, са приготвяне на напитки (това се прави от барман), помощ при миене на посудата, ако е необходимо (затова има мияч на съдове), помощ при почистването (това се извършва от кухненски помощник или кухненски портиер), евентуално помощ при почистването на етажа (затова има вътрешни камериерки), помощ при пренасянето на багаж и куфари (работа на пиколото). Както виждате, германците очевидно си търсят роби, а не служители. Твърдят, че им трябва помощник сервитьор, а искат той да покрива задълженията на сервитьор, на барман, на мияч, на вътрешна камериерка, на пиколо и на кухненски помощник. 7 в 1- хич не са нагли германците. Сега вече картинката изглежда малко по-различно, нали? При положение, че трябва да покривате седем различни длъжности, подобно заплащане изглежда доста мизерно. Сами може да проверите каква е минималната заплата в Германия и колко пестят в случая господа германците от работна ръка. Дали е случайно, че няма германци, които да искат да работят на подобна длъжност и затова търсят чужденци? Надали!

 

ВЕНЦЕСЛАВ ВУТОВ

Автор. Той е дипломиран психолог и социолог, който има и магистърска степен по Социална психология. Още по време на следването си започва да се занимава със спортна и когнитивна психология, мотивационна психология, здравословно хранене и коучинг, както и да провежда проучвания в сферите на етологията, епигенетиката, невропластиката, груповата динамика, поведенческата икономика и социалното инженерство. Понастоящем работи като Лайф коуч и НЛП терапевт, но всяка година отделя време и за практиката си на спасител и плувен инструктор.Въвежда в практиката няколко иновативни психологически техники, като „ходеща терапия“ и комбинация между класически масаж и психотерапия.

Автор е на четири научнопопулярни книги и на една двустранна стихосбирка в съавторство с Армен Месропян. Има публикувани статии в списанията „Инсайт” и „Българска наука”.