Сега четете
Франция преизбра Макрон за нов президентски мандат

Франция преизбра Макрон за нов президентски мандат

За пръв път от 20 години насам Франция преизбра своя президент за втори мандат. Еманюел Макрон ще ръководи страната със силна президентска власт още пет години. Макар и с късен старт на кампанията му – 5 седмици преди първия тур и 7 седмици преди днешния балотаж – екипът му успя да убеди достатъчно французи, че неговата визия за бъдещето на страната е по-перспективна от тази на популистката десница.

Екзит пол данни, официално огласени в 21 часа българско време, показаха за Макрон 58.2%. За Марин ль Пен са гласували 41.8% от избирателите. Това е категорична победа за президента с прогнозна разлика от над 16 процентни пункта при избирателна активност над 70%.

Макрон влезе в днешния изборен ден с консенсус сред социологическите прогнози, че води по популярност. Но данните от екзитпол допитвания днес (публикуват ги белгийски и швейцарски медии, във Франция това е забранено до формалния край на гласуванто в 20 часа местно време), прогнозираха, че тя продължава да се увеличава – до 55-58 процента предпочитания сред гласувалите.

Сега пред победителя стои нова важна задача – да спечели убедително и парламентарните избори. Те би трябвало да са през юни, но няма да е изненадващо, ако Макрон реши да ги изтегли с до две седмици напред, за да не остави време на опонентите си да се подготвят. Правителството обикновено подава остава веднага след президентските избори и оставя държавния глава да реши кога да я приеме.

Контролът над парламента е важен, за да може президентът да прокарва реформената си и политическа програма. Най-вероятно скоро ще започнат и улични протести, защото голяма част от французите са несъгласни с инициативата му да повиши пенсионната възраст от 62 на 65 години.

Избирателната активност към 17 часа (вдясно) и разликата в активността спрямо първия тур (в синьо е увеличената, в червено е намалената активност спрямо 10 април).

Вижте и

Почти 49 милиона избиратели бяха призовани да пуснат гласа си и данните на радио France Info показаха разлики към 17 часа от над 70% активност в селски райони в Югозападна Франция до около 56% в Париж.

По същото време средно за страната негласувалите бяха малко над 28% при 25.44% през 2017 г.

Подробности очаквайте по-късно на luboslovie.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре