За пръв път от 20 години насам Франция преизбра своя президент за втори мандат. Еманюел Макрон ще ръководи страната със силна президентска власт още пет години. Макар и с късен старт на кампанията му – 5 седмици преди първия тур и 7 седмици преди днешния балотаж – екипът му успя да убеди достатъчно французи, че неговата визия за бъдещето на страната е по-перспективна от тази на популистката десница.

Екзит пол данни, официално огласени в 21 часа българско време, показаха за Макрон 58.2%. За Марин ль Пен са гласували 41.8% от избирателите. Това е категорична победа за президента с прогнозна разлика от над 16 процентни пункта при избирателна активност над 70%.

Макрон влезе в днешния изборен ден с консенсус сред социологическите прогнози, че води по популярност. Но данните от екзитпол допитвания днес (публикуват ги белгийски и швейцарски медии, във Франция това е забранено до формалния край на гласуванто в 20 часа местно време), прогнозираха, че тя продължава да се увеличава – до 55-58 процента предпочитания сред гласувалите.

Сега пред победителя стои нова важна задача – да спечели убедително и парламентарните избори. Те би трябвало да са през юни, но няма да е изненадващо, ако Макрон реши да ги изтегли с до две седмици напред, за да не остави време на опонентите си да се подготвят. Правителството обикновено подава остава веднага след президентските избори и оставя държавния глава да реши кога да я приеме.

Контролът над парламента е важен, за да може президентът да прокарва реформената си и политическа програма. Най-вероятно скоро ще започнат и улични протести, защото голяма част от французите са несъгласни с инициативата му да повиши пенсионната възраст от 62 на 65 години.

Избирателната активност към 17 часа (вдясно) и разликата в активността спрямо първия тур (в синьо е увеличената, в червено е намалената активност спрямо 10 април).

Почти 49 милиона избиратели бяха призовани да пуснат гласа си и данните на радио France Info показаха разлики към 17 часа от над 70% активност в селски райони в Югозападна Франция до около 56% в Париж.

По същото време средно за страната негласувалите бяха малко над 28% при 25.44% през 2017 г.

Подробности очаквайте по-късно на luboslovie.bg