Снимка: ЕПА / NEWS24sofia.eu

Аз съм президент на всички. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, съобщи ИА News24sofia.eu. Под звуците на химна на ЕС новият стар президент на Франция Еманюел Макрон дойде пред Айфеловата кула. Той бе придружаван от съпругата си Брижит, която не пускаше ръката му.

Макрон се ръкува с част от събралите се на победния му митинг в Париж. Благодаря ви, започна той своята реч към избирателите си. Днес направихме избора си за следващите пет години, подчерта президентът на Франция. Събралото се множество скандира „Макрон, президент“. Благодаря на всички, които подкрепиха на първи и втори тур нашия проект за една по-независима Франция, заяви френският президент. Той отчете волята на тези, които не са гласували като изтъкна, че тяхното мълчание означава нещо. Аз съм президент на всички, подчерта Макрон.

Днес избрахте един проект, който е социален и екологичен, заяви той. Този проект ще защитавам с всички сили в следващите години, обеща президентът на Франция. Той обеща да се бори за равенство между мъжете и жените. Войната в Украйна е тук, коментира още Еманюел Макрон. Заставам на ваша страна в годините, които предстоят, обеща още той.

Да живее Франция, призова още президентът.

Припомняме, че според все още неокончателни резултати след проведения днес втори тур на президентските избори, Макрон е преизбран.

Това се случва за първи път от 20 години в страната.

В същото време обаче, избирателната активност е рекордно ниска.

Официални резултати се очакват в понеделник.