Сега четете
За фалшивите новини и истинската медия-

За фалшивите новини и истинската медия-

Уважаеми читатели, зрители и приятели на Любословие.БГ,

Името ми е Андрей Велчев и съм главен редактор на медията. Жураналист съм с над 20 години опит. И да вчера публикувах НЕистинна новина – наречена от вас фалшива. Става дума за Ален Делон и решението му да сложи край на живота си чрез евтаназия. Източниците използавани от мен бяха и са не само 2 а цели 4 независими от друг.  Винаги съм спазвал каноните на професията, която съм придобил след като я изучавам бих казал цял живот. Но ето, новините не са това, което бяха. Източниците също!

Да истина е. Ние, екипът на медията бъркаме. НО в повечето над 99% от случайте познаваме истината и ви я представяме, каквато е. Грижовно избираме за вас съдражание, както тук в медията, така и в мета вселената на Фейсбук. Има и такива дни. Има и такива грешки. Моля за прошка. И моля за разбиране! Сама който не работи нон стор, той не маже да сбърка.

Така и аз. Работя и бъркам. Затова е и тази статия. Защото не заслужавеме да бъдем заклеймени, без право. Той все още е жив. Ален Делон, но дано вашето доверие към нас не умира. За разлика от други медии, Любословие се самоиздържа и е независима. Доказахме го. И пак ще го доказваме.  И за разлика от другите, ние не си трием статиите, сякаш не е било.  И сякаш това ще ни направи богати. С вас, ние сме милионери. Доверие се печели трудно, но се губи за миг.

Благодаря ви за доверието!

ЗА НЕистиннте новини. 

Днес отношението към представянето на медиите и по-специално към журналистиката е изключително критично, тъй като недоверие-то в четвъртата власт като фактор за социален прогрес нараства. Причините са различни, но не на последно място е и разпространение-то на дезинформация, в каквата и да било форма. Ето защо не е изнена-да, че през последните години станахме свидетели както на появата на множество документи, изследвания и книги, посветени на видовете отклонения от нормалния комуникационен процес и на борбата с тях, така и на десетки нови организации за проверка на факти и за развен-чаване на фалшиво съдържание.

Вижте и

 

Как да разпознаваме фалшивите новини?
В социалните медии циркулират много фалшиви новинарски истории за коронавируса, особено за фалшиви лекарства. Учащите понякога споделят безкритично тези истории, защото ги мислят за
верни или просто ги намират за забавни. Този урок разглежда последиците от споделянето на
фалшиви новини и начините за различаване на истинските от фалшивите.
Учащите ще могат:
► Да разсъждават върху последиците от споделянето на фалшиви новини;
► Да анализират различни видове фалшиви новини;
► Да посочат техники за откриване на фалшиви новини;
► Да развият аналитично и критично мислене и чувство за отговорност в сферата на цифровите
технологии.

Пазете се, но не от нас!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментара (1)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре