Превод и редакция: Тодор Стефанов, NEWS24sofia.eu 

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заявява, че животът на хората, които са блокирани в разрушения град, е в ръцете на Владимир Путин. В интервю за Reuters Бойченко изразява разочарование от темповете на евакуация от началото на войната. Не веднъж, дори в повечето случаи, договорените и обявени коридори за евакуация от Мариупол или се проваляха, или бяха спирани заради обстрел, за който взаимно се обвиняваха руската и украинската страна.

Важно е да разберем, че животите, които все още са там, са в ръцете само на един човек – Владимир Путин. И всички смъртни случаи, които ще се случат след този момент, също ще бъдат в неговите ръце„, каза Бойченко.

Бойченко заявява отново, че Русия е „подкопала тази евакуация“ и това е започнало още в първите дни на март месец. Кметът разказва, че руските представители са поискали карта за евакуация, която им е предоставена, също така и да им се предостави броя на подготвените автобуси. „И те унищожиха и разрушиха всички тези места, унищожиха нашите автобуси.“

По думите на Бойченко не е имало планове за евакуация, а план за унищожение.

90% от югоизточния пристанищен град е бил повреден или разрушен. Около 100 000 души остават блокирани в града, а войниците и цивилните в стоманодобивния завод „Азовстал“ нямат намерение да се предават. „Важно е да се разбере, че животите, които все още са там, са в ръцете само на един човек – Владимир Путин“.

Днес на всички нива говорим само за едно – че ни е необходимо прекратяване на огъня, че ни е необходима пълна евакуация на 100 000 жители на Мариупол, които са пленници на руските сили, и че трябва да освободим всички хора, които се намират в „Азовстал“.

Преди два дни Русия обяви, че след близо два месечна обсада, огромни разрушения и изключително тежка хуманитарна катастрофа Мариупол се намира под контрола на руските сили, а руският президент Владимир Путин спря щурма над „Азовстал“ с мотив да запази живота на руските войни. Нареди обаче блокада, която да не позволи и „пиле да прехвъркне“. Американският президент Джо Байдън обаче изрази съмнение, че целият Мариупол се намира в руски ръце.

Войниците не желаят да се предадат, те са готови да си тръгнат само с оръжие в ръце и да продължат да защитават нашата родина, нашата Украйна„, заяви Бойченко, който стана кмет през 2015 г.

Бойченко заяви, че все още има надежда, че може да се направи нещо, за да се помогне на блокираните в града, въпреки провала на споразумението за прекратяване на огъня тази седмица.

Градската администрация смята, че от началото на войната са загинали десетки хиляди жители на Мариупол, като същевременно признава, че е трудно да се определи точният брой на загиналите, тъй като боевете продължават.

Вчера сателитни снимки на американската компания Maxar Technologies, показаха масов гроб, който се разраства в последните седмици. Според Бойченко снимките са доказателство, че руските сили погребват тела, за да прикрият мащаба на убийствата в града.

Русия отрича, а всички доказателства определя като инсценировки.

Източник: www.news24sofia.eu