Барак Обама заяви, че разпространението на дезинформация онлайн вреди на американската демокрация, а технологичната индустрия се нуждае от регулация и законодателство, което да адресира този проблем, пише CNBC.

„Самият дизайн на тези платформи изглежда ни насочва в грешната посока“, обяви Обама по време на събитие в Центъра за киберполитика на Станфорд.

Коментарите той направи в момент, в който Конгресът обмисля множество реформи, които да намалят влиянието на технологичната индустрия, включително се обмислят закони за конкуренцията, за защита на поверителността и други, свързани с модериране на съдържанието.

Това е дебат, който тече във Вашингтон през последните няколко години. Позицията на Обама е ключова, защото администрацията му днес е смятана от много от привържениците на реформите като приятелски настроена към технологичната индустрия. Твърди се, че Google е имала близки отношения с Белия дом по време на Обама, като са проведени стотици срещи между компанията и представители на властта, сочи запис на срещите, публикуван от Tech Transparency Project.

„Може би никога нямаше да бъда избран за президент, ако не бяха уебсайтове като MySpace, Meetup и Facebook, които позволиха на армия от млади доброволци да организират набирането на средства и да разпространят нашето послание“, коментира Обама. „Именно това ме избра“.

Но отношенията между Вашинтон и Силициевата долина по това време не бяха толкова обтегнати. Нещата се промениха драстично през 2016 г., след избирането на Доналд Тръмп за президент и разкриването на скандала с Cambridge Analytica, свързан с Facebook.

Сегашният подход на Обама е умерен. Той заяви, че Конгресът трябва да обмисли законови промени, както и че платформите „трябва да бъдат задължени да имат по-висок стандарт, когато става дума за рекламите в техните сайтове“.

„Ако е правилно структурирана, регулацията може да насърчи конкуренцията и да предпази от изключване на иноватори“, посочва Обама.

Климатичните промени носят екстремно време в Европа

Застрахователите се опитват да актуализират дефиницията за война