Сега четете
На Велики Четвъртък боядисваме яйцата

На Велики Четвъртък боядисваме яйцата

Днес е Велики четвъртък! Във всички епархии на Българската православна църква традиционно се отслужва Василиева Света Литургия и се прави Велик маслосвет.

На този ден са се случили три от най-важните събития на Христовите страсти – тайната вечеря на Исус с неговите ученици, произнасянето на молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Юда, който който „продава“ Христос за 30 сребърника на юдейските първенци.

Христос сам съобщил на учениците Си, че ще бъде предаден, а Юда станал и излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

Традицията повелява сутринта на Велики четвъртък да се боядисват великденските яйца. Първото яйце трябва да се боядиса в червено, с него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на обитателите ѝ.

Вижте и

В България на Велики четвъртък се месят козунаците, които символизират тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта Му. Обичайно козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре