Украйна сега се нуждае от приблизително 7 млрд. долара (5,4 млрд. паунда) месечно поради тежките “икономически загуби”, причинени от войната. Това е увеличение спрямо 5 млрд. долара, които според Киев бяха необходими всеки месец, съобщи ИА News24sofia.eu като се полазва на Агенция АП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски добави, че “руските военни имат за цел да унищожат всички обекти в Украйна, които могат да служат като икономическа база за живот. Това включва железопътни гари, складове за храни [и] петролни рафинерии“.

В изказване на форум на Световната банка и МВФ от разстояние украинският президент Володимир Зеленски обвинява Русия, че с нахлуването си в Украйна застрашава световните доставки на храни.

По думите му руската блокада на украинските черноморски пристанищни градове е направила невъзможно за страната да изнася хранителни продукти като пшеница.

Войната на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на цените на хранителните продукти на места, които разчитат на износа на зърно от страната, като например Северна Африка.