Както знаем, движението е здраве. И никой не може да оспори това твърдение, защото извършването на физическа дейност има редица ползи за нашето тяло.

Изключително приятен начин за повишаването на активността ви са разходките. Правенето на поне 10 000 крачки на ден, което е равно на около 8 километра, ще ви донесе много плюсове.

Защо е важно да си поставяте за цел правенето на 10 000 крачки всеки ден? Ходенето, като форма на физическа активност, е достъпно за повечето хора. Не се нуждаете от специално оборудване, само удобни обувки. Не трябва и да купувате карта за фитнес. Дори нямате нужда да си заделяте кой знае колко допълнително време.

Редовните разходки могат да помогнат за намаляване на риска от общи здравословни проблеми като:

  • сърдечни заболявания
  • затлъстяване
  • диабет
  • високо кръвно налягане
  • депресия

Дори неежедневната активност е по-полезна за вашето здраве от постоянното бездействие. Експертите препоръчват поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица. Ако сега физическата ви активност е по-малко от 2 часа и половина седмично, постепенно я увеличавайте.

Правенето на 10 000 стъпки може да изглежда твърде голямо натоварване за някои хора, така че всичко зависи от вашето ниво на физическа активност. Ваша задача е да направите тази цел лесно достижима всеки ден.

Много малко вероятно е човек, който успява да прави този брой крачки на ден, да има наднормено тегло. Хората, които ги достигат ежедневно, обикновено имат нисък индекс на телесни мазнини.

Смята се, че възрастните в добро здравословно състояние обикновено извървяват между 7000 и 13 000 крачки на ден. Това се класифицира като активен или силно активен начин на живот. Всичко под 7000 стъпки означава, че не сте достатъчно физически активни.

Броят на изгорените калории зависи от теглото ви и темпото на движение. В зависимост от вашите килограми, правенето на 10 000 стъпки ще изгори между 250 и 600 калории. Много крачкомери изчисляват броя им.

А ето и няколко лесни начина да правите 10 000 крачки всеки ден почти без усилия:

  • Не използвайте асансьора и се качвайте по стълбите, когато е възможно. Това е дори по-добър вариант от вървенето по равен терен, защото изкачването използва повече мускули и е по-интензивно дори от най-бързото ходене. Слизането по стълбите, между другото, също се счита за натоварване.
  • Ако живеете на 3-5 км от работа, вместо да чакате в задръстванията или да се бутате в градския транспорт, опитайте да ходите и да се прибирате пеша от работа няколко пъти седмично. Възможно е също така в пиковите часове пеша да стигнете до вашата дестинация по-бързо, отколкото с кола.
  • Ако вашият дом и работно място са далеч един от друг, просто паркирайте по-далеч или слезте от градския транспорт няколко спирки по-рано и извървете пеша останалата част от пътя.
  • Разхождайте кучето си по-дълго или ако нямате куче, предложете да помогнете на приятели или съседи за извеждането на домашния им любимец.
  • Изберете по-далечните супермаркет, кафене, търговски център или каквото и да е било друго място, което ви се налага да посетите, и отидете пеша.