Сега четете
В къщата музей „Алеко Константинов“ – Свищов бе открита изложба „Дарени предмети, споделени истории“

В къщата музей „Алеко Константинов“ – Свищов бе открита изложба „Дарени предмети, споделени истории“

В къща музей „Алеко Константинов“ – град Свищов бе открита изложба „Дарени предмети, споделени истории“. Събитието бе организирано от Исторически музей – Свищов и СУ „Цветан Радославов“ по повод 40 години от откриването на училището. Изложените, дарени във времето предмети са от фонда на Музея и представят богатата колекция от текстил и дамски дрехи на българката през годините. По-специално мястото в експозицията е отредено на ролята на престилката в женското традиционно облекло, а експонатите са от гр. Карнобат, с. Новачене (Никополско), с. Петокладенци, с. Алеково, с. Кривина, с. Киряево (Видинско), гр. Трън, гр. Свищов.

„Изложбата има за цел да представи и важността на наследството… То ни дава неподозирана сила, обогатява ни и ни позволява да се докоснем до времена, често непознати за нас. Наследството ни помага да оформим нашата идентичност, учи ни да ценим историята.“, подчертаха при откриването на изложбата представителите на музея.

По време на първия изложбен ден посетителите имаха възможност да се насадят на ревю на старо градско облекло и народни носии от фонда на Исторически музей, в което специално участие взеха ученици и учители от СУ „Цветан Радославов“.

Изложбата може да бъде разгледана до 30.05.2022 г.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре