Правителството незабавно да изпрати писмо, с което да прекрати меморандума с Gemcorp, призова на пресконференция в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, предаде БТА.

Той уточни, че става въпрос за меморандум за разбирателство, който от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков е нарекъл “писмо за намерение”.

“Това са две офшорни компании, на които буквално е дадена цялата енергетика на България”, посочи Борисов.

И цитира т.6 на меморандума, в която, по думите му, пише, че всички възникнали спорове следва да бъдат уредени по правилата за арбитраж, който ще е в Париж, а езикът за арбитраж – английски език. Нали беше само писмо за намерения, паметна бележка, защо има предвиден арбитраж, попита лидерът на ГЕРБ. И коментира, че, според него, става въпрос за

висша степен на корупция за милиарди, “заробване на България” в енергетиката.

Борисов посочи, че в меморандума за разбирателство, който са получили от министъра на енергетиката, има клауза, позволяваща той да бъде прекратен предсрочно с 30-дневно предизвестие, като няма предвидени санкции, затова бил и призивът за предсрочното му прекратяване. В документа обаче имало и клаузи за конфиденциалност, което поставяло въпроси какви ангажименти са поемани от наша страна и кой какви преговори е водил.

В този меморандум става въпрос не за инвестиции, а за достъп до активи

– държавни и общински, плюс съфинансиране от страна на нашата държава, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

“Цялата енергетика е дадена на две офшорки и на цяла верига след тях, обясни и Делян Добрев. В предмета на споразумението, изтъкна той, пише и че страните се разбират да съфинансират дейности. Кой и как избра тези две офшорки, за да инвестира държавата с тях в българската енергетика”, попита Добрев.

“Шест месеца грабят битовия и индустриалния потребител със сметките за ток”,

добави Бойко Борисов. “Сега готвят един милиард евро да вземат от външните пазари, те ограбват държавата и, когато си тръгнат, няма кой да помогне, след 2-3 месеца няма какво да се направи, трябва да има голямо затягане на коланите”, предупреди бившият премиер. “Трябва в момента и президентът Румен Радев да има водеща роля за постигане на национално съгласие, за да се измъкнем от катастрофата, в която се намираме”, поиска лидерът на ГЕРБ.

Борисов беше категоричен, че, след неговия, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова, арести партията му няма да подкрепи в нищо управляващите.

“Докато не си замине Кирил Петков, не могат да говорят по никакви тези с нас”, заяви бившият премиер. “Те са пагубни всеки ден на власт, категорично няма да ги подкрепяме”, обяви той.

Меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката информираха, че, в присъствието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В прессъобщението се посочваше, че документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.