Сега четете
Борисов: Цялата енергетика е дадена на офшорни компании

Борисов: Цялата енергетика е дадена на офшорни компании

Правителството незабавно да изпрати писмо, с което да прекрати меморандума с Gemcorp, призова на пресконференция в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов, предаде БТА.

Той уточни, че става въпрос за меморандум за разбирателство, който от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков е нарекъл „писмо за намерение“.

„Това са две офшорни компании, на които буквално е дадена цялата енергетика на България“, посочи Борисов.

И цитира т.6 на меморандума, в която, по думите му, пише, че всички възникнали спорове следва да бъдат уредени по правилата за арбитраж, който ще е в Париж, а езикът за арбитраж – английски език. Нали беше само писмо за намерения, паметна бележка, защо има предвиден арбитраж, попита лидерът на ГЕРБ. И коментира, че, според него, става въпрос за

висша степен на корупция за милиарди, „заробване на България“ в енергетиката.

Борисов посочи, че в меморандума за разбирателство, който са получили от министъра на енергетиката, има клауза, позволяваща той да бъде прекратен предсрочно с 30-дневно предизвестие, като няма предвидени санкции, затова бил и призивът за предсрочното му прекратяване. В документа обаче имало и клаузи за конфиденциалност, което поставяло въпроси какви ангажименти са поемани от наша страна и кой какви преговори е водил.

В този меморандум става въпрос не за инвестиции, а за достъп до активи

– държавни и общински, плюс съфинансиране от страна на нашата държава, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Цялата енергетика е дадена на две офшорки и на цяла верига след тях, обясни и Делян Добрев. В предмета на споразумението, изтъкна той, пише и че страните се разбират да съфинансират дейности. Кой и как избра тези две офшорки, за да инвестира държавата с тях в българската енергетика“, попита Добрев.

„Шест месеца грабят битовия и индустриалния потребител със сметките за ток“,

Вижте и

добави Бойко Борисов. „Сега готвят един милиард евро да вземат от външните пазари, те ограбват държавата и, когато си тръгнат, няма кой да помогне, след 2-3 месеца няма какво да се направи, трябва да има голямо затягане на коланите“, предупреди бившият премиер. „Трябва в момента и президентът Румен Радев да има водеща роля за постигане на национално съгласие, за да се измъкнем от катастрофата, в която се намираме“, поиска лидерът на ГЕРБ.

Борисов беше категоричен, че, след неговия, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова, арести партията му няма да подкрепи в нищо управляващите.

„Докато не си замине Кирил Петков, не могат да говорят по никакви тези с нас“, заяви бившият премиер. „Те са пагубни всеки ден на власт, категорично няма да ги подкрепяме“, обяви той.

Меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката информираха, че, в присъствието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В прессъобщението се посочваше, че документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре