След повече от 50 дни, те прегърнаха своите близки. Министър-председателят Кирил Петков и външният министър също ги посрещнаха. Те си дойдоха от кораба „Царевна“ от пристанището в Мариупол – украинският град, в който се водят едни от най-ожесточените боеве от началото на руската инвазия.

Антон Марков, началник на Ситуационния център на МВнР, заяви: „Равносметката е, че сме щастливи, че най-накрая нашите сънародници са в България. Продължаваме да работим, защото имаме още два кораба и още български граждани, които трябва да се приберат. За нас най-трудно беше, когато се появяваха фалшиви новини, които объркваха общественото мнение. Това възпрепятстваше нашата работа: че бяха взривили кораба, че го бяха превзели азовските сили“, даде пример той.

„Те бяха евакуирани до Донецк. Оттам бяха прехвърлени с автобус до Ростов на Дон, където пренощуваха една вечер, след което бяха транспортирани до Сочи“, припомни Марков.

Той допълни, че моряците ни от кораба „Рожен“ край Одеса са добре и заредени с провизии. “Пожелалите да слязат от този кораб вече са в България. Работи се за син коридор за прибиране и на останалите”, коментира Марков.