Огромна лавина падна на пътя за хижа Вихрен. Блокирани са около 10 автомобила, като хората са успели да се евакуират преминавайки през снега.

Засега почистване няма да започва, защото има опасност от нови свличания.

Лавината пада в момент, в който на хижа Вихрен по почистения преди това до асфалт път са се качили около десет коли. Божидара е сред хората, чиито автомобили се оказват в снежния капан.

„Качвайки се нагоре към хижа Вихрен пътят беше перфектно почистен, до асфалт, никакви табели не е имало, които по някакъв начин да напомнят, че има все още такава опасност. И за жалост и ние не преценихме ситуацията и решихме да се качим нагоре”, обясни Божидара.

Тя разказва, че единственият вариант за хората да се измъкнат от снежния капан е бил да преминат пеша през лавината.

„За жалост нямахме друг избор, но не мисля, че имаше и някаква голяма опасност, понеже е доста твърда и каквото се беше случило, вече се беше случило”, обясни тя.

Според опитните планинари такива лавини на това място са ежедневие, особено в пролетните дни, когато температурите се покачват.

„Тази зима имаше изключително много сняг. По данни на Лавинната асоциация имаме 5,8 метра натрупал сняг. Когато слегне, това е 3 метра сняг. Пролетните лавини са бавни. Тази лавина е падала бавно, тя просто е текла”, обясни опитният планинар Явор Първанов.Почистване на пътя ще започне едва когато снегът, чрез затоплянето, намали количеството си. Дотогава автомобилите на хижа Вихрен ще останат блокирани.