17 нови детски градини се строят в момента в София, а други 18 се проектират. Това стана ясно по време на инспекция на общината на разширениeто на Детска градина 88 в квартал “Дружба”.

Миналата година около 10 000 деца останаха без място в яслите и детските градини в София. От общината отказаха да се ангажират с прогноза за тази година, но експерти в образованието очакват отново толкова деца да останат извън приема.

Най-голям е недостигът на места в яслените групи. При тях съществува и голям проблем с недостига на персонал, тъй като в момента само медицински сестри имат право да се грижат за най-малките деца.

От министерството на здравеопазването публикуваха за обществено обсъждане промени в наредбата, които да разрешат в яслените групи да работят още фелдшери и лекарски асистенти. От Столична община ще настояват да се даде право и на педагози да се грижат за децата в яслените групи.

След разширението си Детска градина 88 в кв. “Дружба” ще разполага с 4 нови групи – 3 яслени и една градинска, които ще приемат деца от септември. И ръководството на градината обаче се сблъсква с проблема с осигуряването на кадри, които да се грижат за най-малките. За трите нови яслени групи са необходими 6 медицински сестри, а все още от ръководството на детското заведение не са успели да назначат нито един човек.